[1M] Zmiana koloru podświetlenia zegarów

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Nigdy nie zastanawialem sie jaka temp. ma grot lutownicy ;) Ale przeciez to chyba nie ma znaczenia, przeciez kazda lutownica powinna przetopic cyne, do tego jest stworzona? Osobiscie mam oporowke, bodajze 20W i daje ona rade. Z nastaniem uni zmienil sie, niestety, sklad cyny i zawiera ona mniej olowiu, a co za tym idzie ma wyzsza temp. topnienia, ale nie ma tragedii...
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

Norma RoHS zakazuje używania cyny ołowiowej, ale w liczniku jest normalna z Pb bo dyrektywa nie dotyczy branży automotive, wojska i medycny. Jednak o 2014 będzie obowiązek używania RoHS wszędzie, co za tym idzie respiratory, moduły bezpieczeństwa w samochodzie będą bardzo "niezawodne". Jednak więcej nie będę o tym komentował, dodam tylko że według niektórych badań po wprowadzeniu RoHS zawodność sprzętu wzrosła dziesięciokrotnie.

Temperatura grotu ma baaaardzo duże znaczenie, gdyż lutujesz półprzewodniki, a nie kawałek kabla :). Części SMD mają jeszcze krótszą ścieżkę termiczną niż przewlekane, stąd wymogi są jeszcze większe. Nie mówię że się nie da, ale nawet mając super wprawę czasem nie ma możliwości uniknięcia uszkodzeń, jeśli nie stosuje się stabilizacji termicznej i ochrony ESD.
m
michalq2008
Forumowicz

Post autor: michalq2008 »

Widać że olinek2 wie co mówi ;) ja osobiście testowałem na początku oporową 100w bo taką miałem.. i okazała się znacznie za mocna.. potem polutowałem starą transformatorową lutownicą i znacznie mi się lepiej pracowało ale to tylko moje odczucie ;) dodam że grot był zrobiony z zwykłego kabla miedzianego.

Pojawił się problem.. po zamontowaniu wszystkiego działa wszystko elegancko tylko na zegarku nie wyświetla się ostatni "pasek" liczb. np. jak jest 10.49 to wyświetla się 10.4 i połowa dziewiątki. Wczoraj z początku tak miałem wieczorem było już dobrze a dzisiaj z rana w ogóle cały wyświetlacz zegara jakiś zaćmiony
s
szymekgd
Forumowicz

olinek2, mnie doszly sluchy, ze RoHS dotyczy rowniez samochodow, ale z wyjatkiem elementow majacych zwiazek z bezpieczenstwem, ale jezeli sie nie myle, to dyrektywa weszla pozniej i 1M nie obejmuje.
o
olinek2
Forumowicz

Nie ma ścisłej konieczności RoHS w autach do 2014 roku, to dobra wola producentów, na której przejechała się Toyota z pedałami gazu ;)
Natomiast od 2014 to ja nie wiem co będzie się działo...
s
szymekgd
Forumowicz

olinek2, hmm, a z Toyota i slawnym gazem to nie bylo tak, ze w koncu skumali, ze to nieoryginalne dywaniki sie podwijaly i blokowaly?
o
olinek2
Forumowicz

Hehe :)
Tam niestety wychodziło zjawisko w którym z cyny RoHS rosną wąsy i zwierało potka od gazu ;) I to niestety dotyczy wszystkich stopów SnPBfree...
p
powe88
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 SR

Post autor: powe88 »

o
olinek2
Forumowicz

Bedo :)!
p
powe88
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 SR

Post autor: powe88 »

Tak wiec diody dojechały :)
Czy cyna Sn60Ph40 starczy do lutowania czy muszę kupić z większą ilością ołowiu?

Mam kabel ale nie po trafie lub kabel mój nie obsługuje zegarów i testu zegarów. Proszę niech ktoś napiszę jakie są komendy do testu zegarów w vag 311 lub 4.9.

Lub czy jest jakaś inna możliwość ustawienia poprawnie wskazówek bez vaga ?
ODPOWIEDZ