Co boli tę Ibize

Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Co boli tę Ibize

Post autor: migacz1981 »

Dziś przeglądając otomoto natrafiłem na coś takiegohttp://otomoto.pl/show?id=C23578291 Nie są najważniejsze opinie n/t śrubek spasowania elementów czy stopnia wygniecenia foteli ale jestem otwarty na wszelkie wasze spostrzeżenia chodzi mi czy z tą pompą dużo zachodu i czy ewentualnie jak robić czyli naprawiać mechanike czy poprawiać mapy startowe a może to coś innego i ktoś wie o co chodzi
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Co boli tę Ibize

Post autor: marek_igor »

takich pomp jest od groma, koszt naprawy przewyższa jej wartość
s
szymekgd
Forumowicz

Co boli tę Ibize

Post autor: szymekgd »

Pewnie siedzi VP37, pytanie tylko czy wymiana zalatwi problem...
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

Co boli tę Ibize

szymekgd pisze:Pewnie siedzi VP37, pytanie tylko czy wymiana zalatwi problem...
Rozwiń myśl bo wiem że dzwoni ale w którym kościele...To VP37 to część mechaniczna pompy i czy potrzebny jest demontaż jej samej przy wymianie?
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Co boli tę Ibize

VP37 to model pompy, wymontowanie pompy i zamontowanie nowej to koszt ok 150-200zł plus koszt kupna innej używanej, chyba że w tamtej siadła jakaś pierdoła.... nie znam się aż tak na pompach, ale ostatnio miałem niestety styczność z pompiarzem, także jak wada jest widoczna "na oko" to mniejszy problem, natomiast jeśli wymaga pompa sprawdzenia na maszynie, to za samo sprawdzenie spiewają nawet 300-400zł, więc najlepiej to pożyczenie innej używki i podmiana, ale aby mieć numery starej to trzeba ją wymontować bo na aucie są nie widoczne.

W każdym bądź razie te starsze modele są do kupna już po 300-400zł
W moim przypadku, auto z 2004roku i pompa o rzadko spotykanym numerze, a koszt używanej to 700-900zł, więc zdecydowałem się na naprawę (500zł plus koszt wymontowania i zamontowania 150zł). W moim przypadku jeździło, ale było mułowate i głośno pracował silnik oraz świeciła kontrolka silnika.
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

Co boli tę Ibize

Zadzwonie jutro do faceta i zapytam co jak z tym autem jak coś to po trasie wpadne na oględziny bo często tamtędy jeżdżę
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
s
szymekgd
Forumowicz

Co boli tę Ibize

Post autor: szymekgd »

W tych pompach nastawniki padaja, regeneracja z 500zl kosztuje, ale podobno jest nietrwala.
k
kri591
Forumowicz

Co boli tę Ibize

Post autor: kri591 »

Sprawdzenie pompy na stole probierczym kosztuje ok. 80 zl. Można oczywiście kupić używkę ale nigdy nie wiadomo na co sie trafi:) koszt regeneracji sa naprawdę różne bo zależny czy padł nastawnik albo jakiś sterownik... No i oczywiście na taka naprawę bierze sie gwarancje.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Co boli tę Ibize

z tą gwarancją, to zależy czy naprawiasz na podzespołąch nowych czy używanych to jedno, drugie to jak za sprawdzenie pompy ktoś bierze 80zł to daj mi adres żebym miał na przyszłość. Chyba że 80 zł za popatrzenie na oko bez wymontowania jej....
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

Co boli tę Ibize

80 zł to zapłaciłem za sprawdzenie 4szt. wymontowanych już wtryskiwaczy z Mitsubishi Fuso Canter i to bez faktury.Zdaje sobie sprawę z kosztów całej zabawy w serwisie pompiarskim poza tym sztuką jest znaleźć odpowiedni ja mam blisko siebie 2 i trudno mi zdecydować się w razie co na jakiś bo każdy z moich znajomych którzy mieli do czynienia z nimi mówi co innego. Dobra pompa pompą,ale co sądzicie o reszcie auta?
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
ODPOWIEDZ