Problem z komputerem PC

Luźne gadki o wszystkim
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Problem z komputerem PC

Post autor: migacz1981 »

(Nie mam polskiej klawiatury w tym komputerze)Wczoraj formatowalem partycje C w moim wiekowym kompie i wgrywalem nowego Windowsa XP dodam ze robilem to tylko raz w jego 5 letniej historii i ten pierwszy raz byl wczoraj.Po wszystkim kiedy juz zaczolem instalowac aplikacje ktore sa mi niezbedne a nie wchodza w sklad podstawowy systemu wysiadl mi monitor tez wiekowy bo jeszcze kineskopowy a wczesniej pare razy system przechodzil w tryb awaryjny i kiedy wydawalo mi sie ze jest ok to monitor zaczol strzelac i obraz stracil ostrosc.Szybko odlaczylem go i psioczac zapakowalem w toledo 4 litery i pomknolem po nowy.Po godzinie wrocilem podlaczylem nowy monitor i wloczylem kompa ale poza wentylatorami nic wiecej sie nie wlaczylo nie slychac sygnalu dzwiekowego ani nie swieci sie zadna dioda.Nie wiem co to moze byc bo lepiej jezdze autem niz obsluguje kompa.POMOCY :shock:
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Problem z komputerem PC

Post autor: marek_igor »

zacznij od odłączenia taśm płyta-dysk, płyta-napędy
Jeśli będzie sygnał dzwiękowy przy włączeniu, mamy już jakiś punkt zaczepienia.
Jeśli będzie to samo, wyciągaj inne elementy (np jedna kość pamięci, później karta grafiki itd)
opisz co się dzieje w tych sytuacjach, czy są jakieś różnice
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

Problem z komputerem PC

Niestety ale roznicy nie ma zadnej zalaczaja sie tylko wentylatory i mimo odlaczania roznych elementow nic to nie daje nie slychac zadnego komunikatu dzwiekowego
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Problem z komputerem PC

w takim razie zresetuj Biosa

rozumiem że monitor nic nie wyświetla, a slychać jak dysk pracuje (czy skrobie tak jak przy ładowaniu systemu)? czy cisza
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 19:08 przez marek_igor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

Problem z komputerem PC

marek_igor pisze:w takim razie zresetuj Biosa
Moze to smieszne ale JAK :-).Dysk slychac
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Problem z komputerem PC

w zależności jaką masz płytę główną, najlepiej przeczytaj w instrukcji albo w necie, każda płyta ma swój sposób.
Najczesciej koło baterii biosa (taka srebrna okrągła) masz 3 piny i napis CLEAR BIOS lub coś podobnego, na 2 pinach jest założona zworka (są połączone takim plastikiem z blaszkami w środku)
jeśli jest załozona na pin1 i pin2, wyciągasz, zakładasz na pin 2 i pin 3 i po kilku sekundach przekładasz z powrotem tak jak było i spróbuj włączyc

[ Dodano: 2012-02-26, 19:14 ]
tak jak na tym filmie
http://www.youtube.com/watch?v=zx7hVj2v0dI

ewentualnie wyciągnij tą baterią okrągłą

[ Dodano: 2012-02-26, 19:15 ]
a jeśli słychać jak dysk pracuje tak jakby windows się ładował, to być może tylko karta grafiki padła i komp pracuje normalnie, ale nic nie wyświetla
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz

Problem z komputerem PC

Niestety ale nic to tez nie dalo mi to wyglada na plyte glowna ale ja jestem laik w tych sprawach
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
o
ozio21
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 ASV

Problem z komputerem PC

Post autor: ozio21 »

Przecież jak nie ma sygnału na początku, że bios startuje to już po płycie. Lepiej za grosze nową kupić
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Problem z komputerem PC

nieprawda, jeśli jest jeden z podzespołów uszkodzony, też bedzie miał takie objawy, zależy jaka płyta. Np przy uszkodzonej karcie graf u jednego bedzie piszczec 3 razy u innego 1raz długo a u jeszcze innego wogóle.
Równie dobrze może być walnięty procek, dysk jak i płyta główna albo karta grafiki
o
ozio21
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 ASV

Problem z komputerem PC

Post autor: ozio21 »

Jak by był walnięty procek, czy dysk to byś zobaczył cokolwiek na ekranie, a w szczególności błąd przy procku że nie jest zainstalowany(przynajmniej przy nowych kompach tak jest, ale przy starych myślę, że również), bądź przy dysku problem z bootowaniem.

Ty nie widzisz nic co wskazuje na grafikę, ale masz ją zintegrowaną ? Jeśli zintegrowana to i tak płyta.
Czy wcześniej jak było wszystko dobrze włączałeś kompa było pojedyncze pyknięcie znikał bios i ładował się system.
ODPOWIEDZ