Rozgrzewasz silnik do 90* (aby termostat się otworzył), odkręcasz korek zbiorniczka wyrównawczego następnie odkręcasz kranik przy chłodnicy po stronie akumulatora. Spłynie ok. 5 litrów. Uwaga na płyn bo jest gorący i można się poparzyć. Poczekaj chwilkę aby nie wlewać zimnego płynu do gorącego silnika. Wlewasz nowy płyn wejdzie z 3 litry, odpalasz auto i dolewasz ile tam potrzeba.
P.S. Jeżeli chcesz dokładnie spuścić to można jeszcze ściągnąć węże z chodniczki oleju i tam jeszcze spłynie z 0,5L
Witam serdecznie mam Toledo2 1,9TDI teraz dopiero pierwszą zime jest u mnie i pojawił sie problem że mam zimno w środku ponieważ dopiero po przejechaniu około 10 km podniesie sie wskazówka temperatury silnika do około 70"C na zewnątrz około -15 mrozu jade dalej dojdzie wskazówka do 80:C wtedy grzeje w środku i spada spowrotem do 60:C i mam zimno tzn ; leci takie letnie powietrze w środku termostat nawet wymieniłem i dalej to samo co robić ..P.S po dłuzszej jeżdzie okolo 3o km dochodziła temperatura nawet do 90 stopni w aucie dość cioepło grzało elegancko . ale jakiś czas po tym znów wskazówka idzie do 60:C ...co mam zrobic