jonson22 pisze:Kiziak, Jak chcesz to wsadź wkładkę sportową filtra powietrza, to ci pomorze bo zachowasz długość dolotu i jego średnicę a silnik dostanie trochę więcej powietrza. Ale nie radzę kupować tych nasączonych bo zabrudzą przepływkę.
Do tego bym zrobił wydech, można delikatnie splanować głowice, pobawić się zapłonem. Wtedy auto na rolki, zobaczyć jak to wszystko wygląda na wykresie. Jak moc idzie w góre i nie opada, można przesunąć odcinkę na wyższe obroty. Ale generalnie przyrosty będa mało proporcjonalne do poniesionych kosztów
DanielFM, Z tego co ja wiem to po zrobieniu wydechu i tak trzeba robić program wydech do tego silnika to jakieś 2 tys zł można sie pokusić jeszcze o kolektor wydechowy to kolejne kilkaset $$$ + program i pomiary to znów jakies 1500zł . Nasuwa się pytanie czy nie lepiej kupić silnik 1,8 20VT i zrobić przekładkę myślę że koszt był by na poziomie 6-8 tys.zł a już na początku masz 180KM
DanielFM, A są w ogóle całe komplety dedykowane do tego silnika? Czy trzeba samemu wyspawać? Widziałem wykresy po montażu takich dedykowanych wydechów do innych aut i widać było spadek mocy zanim nie został napisany nowy program, a hamownia raczej nie kłamie? Biorąc pod uwagę że pomiar był też robiony przed wymianą:)
Narazie wsadziłem właściwą oryginalną przepływkę! Jest cudowanie. Nareszcie auto jedzie. Ileż się z tym pierniczyłem to aż mnie głowa boli jak pomyślę.
Nie polecam żadnych zamienników w tym silniku. Dwie przepływki tańsze ale podobno do tego wg "papierów" ale to nie prawda
Dopiero teraz auto jedzie jak należy. Sonda i przepływka to koszty jeżeli chodzi o oryginały ale naprawdę warto.
W swojej miejscowości z tego co się orientuje jest hamownia czakram, lecz jest to oddział v-techu i z tego co słyszałem to wgrywają tam gotowce także lepiej ich omijać z daleka. Moim zdaniem warto podjechać do Krakowa (compsport) lub do Katowic (DYNOSOFT).
Ja w krakowie polecał bym TTC , słyszałem że są drodzy , ale drążą temat konkretnie i indywidualne podejście. z ich ręki wyszło 1 TOLEDO 1M 2,5 R5 SILNIK 2,5 T5 + turbo + kompresor http://www.youtube.com/watch?v=QonY2U19-Bs
ja robiłem z Żywcu w Durasofcie, profesjonalne podejście i nie są drodzy, mogę ich polecić jak najbardziej, znam kilka osób którzy robili u nich i są zadowoleni( ja również ):D
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym