Hałas (buczenie) z nawiewów?

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
b
borsuk2008
Forumowicz

Post autor: borsuk2008 »

Witam!!!!

Rozpoczął się okres gwałtownego ogrzewania samochodów, a mojego Toldzia zdecydowanie "coś boli" :-( .
Od pewnego czasu kiedy uruchomię silnik i włączę ogrzewanie z nawiewów, a właściwie za konsoli centralnej wydobywa się bardzo irytujący dźwięk. Hałas ten przypomina buczenie. Nie jest to żaden dźwięk metaliczny, ani nie przypominający dźwięków z tematu:
Naprawa stukania dmuchawy przy włączaniu/wyłączaniu
Nic nie zmienia zwiększanie lub zmniejszanie prędkości wiatraka czy kierunku nawiewów.
Dodam że auto posiada climatronic (nie wiem czy ważne)

Bardzo proszę o jakieś wskazówki i porady jak usunąć taką usterkę.
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

Jeśli dźwięk przypomina buczenie i ustaje po wyłączeniu dmuchawy to
przerabiałem to ostatnio,zrzuć schowek,następnie odkręć dmuchawę i spsiukaj jej łożysko smarem w sprayu.Pomoże na jakiś czas i pewnie znowu trzeba będzie to zrobić.Przypadkiem nie używaj WD-40 bo to dziadostwo wypłukuje smar.

Ps dział przywitań się o ciebie pytał.
b
borsuk2008
Forumowicz

Post autor: borsuk2008 »

Na długo pomaga takie smarowanie??
Czy należy już zacząć rozglądać się za nową dmuchawą?
r
rondelowsky

Post autor: rondelowsky »

U mnie w tolku 1,9 tdi bez climatronica sprawa wygląda podobnie jak u Ciebie. U mnie od czasu tych większych mrozów na początku tylko na bodajże 1 zakresie "wyło" a teraz zauważyłem że prawie na każdym oprócz 4.Pomoże te smarowanie? jak się tam dostać?
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

Post autor: Kiziak »

Opiszę jak jest u mnie w 1.8 20V z klimatronikiem:

Aby dostać się do nawiewu trzeba odkręcić schowek. Aby tego dokonać trzeba miedzy deską a drzwiami zdjąć pokrywę plastikową i odkręcić dwie śruby trzymające schowek.
Następnie odkręcamy pod schowkiem przy lewej jego krawędzi jedną śrubę.

Pozostały jeszcze 4 które są na górze po otworzeniu schowka.

Po tym można już wyjmować schowek ale trzeba robić to delikatnie bo są dwie wtyczki do rozłączenia od poduszek (kluczyk) oraz oświetlenie schowka.

Następnie trzeba odłączyć zasilanie dmuchawy i odkręcić dwie śruby od pokrywy na dole znajdującej się pod spodem wentylatora - taka "miska" na dole.

Po jej wyjęciu wentylator wysuwamy w dół i to cały zabieg demontażu. :)

Całość zajmnie 30 minut niedoswiadczonemu osobnikowi. Potrzebny torks do śrub oraz klucz do odkręcenia pokrywy dmuchawy.

Wczoraj u siebie wymieniałem bo [glow=darkred]3 miesiące[/glow] wcześniej smarowałem. Tyle czasu wytrzymało po przesmarowaniu.

Zamiennik kosztuje 140 PLN a oryginał 400. Teraz na zamienniku śmigam. Jest troszkę głośniejszy ale radio na 10 lvl zagłusza i tak wiec tragedii nie ma.
ODPOWIEDZ