Pekają weże układu chłodniczego

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
b
bacix

Post autor: bacix »

Witam, początkowo peknał jeden z węży trójnika przy filtrze oleju, nestepnie wpływający do nagrzewnicy za tydzien wypływający. Wtedy została wymieniona nagrzewnica. A dziś znowu peknał jeden z trójnika wąż. Czy przyczyną mogło byc słabe odpowietrzenie a czasem brak odpowietrzania. Czy może korek zbiorniczka? Jakieś sugestie?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 16:04 przez bacix, łącznie zmieniany 1 raz.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

A gotuje Ci sie plyn? Pewnie weze ze starosci pekaja...,
b
bacix

Nie gotuje, weze juz sa wszystkie nowe. Teraz peknał nowy z trójnika. Silnik zagrzany pomiedzy przedostatnią kreske a ostatnią-wtedy odpowietrzyłałem przez ok.30min. Ale czasem i tak sie pojawiają pecherzyki powietrza.Odpowietrzac aż bedzie leciał czysty płyn?
s
szymekgd
Forumowicz

Uklad powinien sie sam odpowietrzyc, przy braku ogrzewania mozna "recznie"nagrzewnice odpowietrzyc Nie pomyliles kresek na skali? U mnie temperatura nie przekracza pierwszej kreski za bialym polem (90st), wg. Twojego opisu temp. jest za wysoka, plynu nie brakuje, termostat sie otwiera, pompa wody sprawna?
b
bacix

Auto jest z 95r a pompa jest oryginalna nigdy nie wymieniana. Temperatura pomiedzy ost a przedostatnia kreską była na postoju. Podczas jazdy jest przed przedostatnią kreską. Pasek od pompy i alternatora jest luźnyyy-może to coś z tym ? Wąż na dole po nagrzaniu jest ciepły wiec termostat wydaje mi sie sprawny.
s
szymekgd
Forumowicz

U mnie po rozgrzaniu wskazowka nie opuszcza opisanej wczesniej kreski, przy slabej wydajnosci pompy temp. w ukladzie moze byc wyzsza, ja bym ja wymienil, przy okazji zobaczysz czy jeszcze ma lopatki do mielenia wody...Pasek oczywiscie calkiem przy okazji tez wymien i naciagnij na napinaczu ;)
ODPOWIEDZ