[1L] Nie działa nawiew

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
O
Omen
Forumowicz

[1L] Nie działa nawiew

Post autor: Omen »

Witam mam pytanie do magików od elektryki, mianowicie przestał działać mi nawiew na wszystkich biegach. W niedziele działał bez problemu a dziś rano taka kinder niespodzianka.
Sprawdziłem wszystkie wtyczki, panel, bezpieczniki ale jest ok. Nie mam pojęcia co się rypło. Nie wiem czy ma to znaczenie ale wcześniej jak go kupiłem nawiew nie działał jak były otwarte któreś drzwi, po zamknięciu drzwi działał bez problemu do wczoraj. Za schowkiem znalazłem 2 przekaźniki nr. 160 od czego one są? Czujki przy drzwiach są dobre sprawdzałem dmuchawa nie wydawała wcześniej żadnych dziwnych dźwięków tylko szum powietrza. Nic nie wpadło do środka sprawdzałem jest kratka i filterek.

Proszę o poradę bo pora roku nie bardzo do jazdy bez nadmuchu.
Moje auto to Toledo 1L po lipcu 1996 1.9TDi 90KM wersja SXE.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 23:37 przez Omen, łącznie zmieniany 1 raz.
t
tonio99
Forumowicz

[1L] Nie działa nawiew

Post autor: tonio99 »

Miałem dokładnie to samo w zeszłą zimę (no może bez tych objawów z drzwiami) , ale praca dmuchawy czasem ustawała . Oddałem auto na warsztat tam po analizie wszystkich kabelków, stwierdzili że dmuchawa jest do wymiany. Jak odbierałem auto to przybiegł mechanik i z uśmiechem na ustach stwierdził że udało się naprawić nawiew. Po 2h dmuchawa padła :( rozwiązanie było proste, auto-elektryk z próbówką na drugi dzień, w kilka chwil doszedł do wniosku że przerwało połączenie płytki z masą przy samej dmuchawie, połączył ją z najbliższą masą zwykłym drutem i tak sobie już 12 mc jeździ. Sprawdź to połączenie, niby błachostka a potrafi wkurzyć.
O
Omen
Forumowicz

[1L] Nie działa nawiew

Post autor: Omen »

Spoko jutro sprawdzę to sobie dokładnie. A te przekaźniki schowane za schowkiem to do czego są? Bo zobaczyłem je na krótko i nie pstryka jeden z nich.

Edit:

Było dokładnie jak u ciebie. Z drzwiami pozostało jak było wcześniej. Jak są któreś otwarte to nawiew się wyłącza, jak się zamknie to się włącza dotyczy to również szyberdachu i tylnej klapy. Ot takie dziwne rozwiązanie.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ