[ALL] Zaparowane szyby

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maly23
Forumowicz
Kontakt:

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Maly23 »

Tomek pisze:We dwójkę zajęło nam 7 godzin roboty - mam nadzieje że więcej nie trzeba będzie tego robić. Jestem ciekawy ile to by kosztowało w warsztacie.

w Warsztacie robocizna 400 (wiem bo w wakacje zostałem na tyle skaleczony)

także zarobiliście po 200
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: regii.kr »

jak do tematu powracając to ja teraz stosuje taki teraz patent kulki sylikonowe ze sprzętu grającego co płynie z chin jak wystawiamy na wystawkę to kuleczki w woreczku do zabrania :) jak dotąd działa ja wychodzę z tolka to daję 2 woreczki na podszybie i rano brak pary i widoczność ok tylko trzeba szybkę z zewnątrz skrobać niestety nie posiadam takiej szyby http://www.auto-news.pl/technika/niezam ... _1649.html :) :-P
P
Pawcio3city
Forumowicz

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Pawcio3city »

Mi też parowały, a dywaniki miałem suche. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem powód. Silniczek od klapki recylkulacji miał wyrobione takie zębate plastikowe kółeczka i nie otwierał obiegu - cały czas był zamknięty. Silniczek doraźnie odłączyłem od prądu po wcześniejszym otwarciu (ręcznym) obiegu. Generalnie jest to do zrobienia, choć jest bardzo kijowy dostęp bo ciasno. Trzeba wyciągnąć ten silniczek i go skleić. Można też wymienić na nowy ale koszt to około 400zł. Jak zrobi się ciepło to swój wymontuje i będę reanimował. Póki co jeżdżę cały czas z obiegiem otwartym i nie parują szybki. Silniczek ten to jak wyczytałem bardzo częsta usterka aut z grupy VAG
Awatar użytkownika
matti
Forumowicz

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: matti »

Masakra u mnie jest ok dopóki sie ogrzewania nie włączy potem jest jak w saunie ale jak nie włączać w zimie .....dziadostwo
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: dominik »

matti, może filtr przeciwpyłkowy masz wilgotny?? miałem podobnie że jak się włączyło grzanie to lipa straszna, ale wymiana filtra pomogła :)
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Kiziak »

Podstawowa sprawa to filtr jezeli chodzi o parowanie szyb teraz. Ew. jak klime macie włączoną to czasem tam sie woda zbierze i zaraz po odpaleniu auta to wszsytko paruje na zimną szybę.

Ale raczej stawiam na filtr...
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Model: 1.9

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Danielek. »

Przyczyną mogą być też brudne szyby,miałem podobny problem dopóki nie użyłem preparatu antyroszeniowego.
Awatar użytkownika
wojtekm
Forumowicz

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: wojtekm »

a ten filtr można wysuszyc co nie? Bo nie mam jak go wymienić jakby co...
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Kiziak »

:shock: jak to nie masz jak wymienić? Podjedź do byle serwisu albo serwisu klimatyzacji to ci nawet sprzedadzą węglowy (czy jakoś tak).

Tego się nie suszy, to się wymienia.

TO tak jak z filtrem powietrza w silniku - nie wytrzepujesz go tylko wymieniasz.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 19:58 przez Kiziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Model: 1.9

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Danielek. »

Suszenie jest nie opłacalne bo nowy filtr kosztuje 20zł chyba że chcesz węglowy to wydatek ok 40zł.
ODPOWIEDZ