Dopadł i mnie problem z awaryjnymi... Nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić. Objawy: kierunkowskazy działają prawidłowo, bezpiecznik nr 2 ok, a jak wciskam przycisk od awaryjnych to cisza, brak kierunków... po wciśnięciu gaśnie też samo podświetlenie włącznika awaryjnych.
Dodam jeszcze, że włącznik mam w 100% dobry. Jak przełożyłem od Tolka braciaka objawy mam te same.
Panowie mam mały problem z włącznikiem awaryjnych w moim tolku 1M. Mianowicie brzęczy, zgrzypi i inne takie dziwne odgłosy. Mógł by mi ktoś powiedzieć jak skubańca wyciągnąć i ile kosztuje to ustrojstwo? On jest z przekaźnikiem do kierunków i awaryjnych.
Witam,
W trasie (1600km od domu) przestały mi działacz kierunkowskazy. Po chwilowym włączeniu awaryjnych działały kilka razy po czym przestawały. Po jakimś czasie przestały działać też awaryjne. Rozebrałem włącznik awaryjnych, żeby przeczyścić styki robocze przekaźnika, niestety robiąc zwarcie. Teraz nie działa też podświetlenie włącznika.
Potrzebuję opisu sygnałów we włączniku, żeby do czegoś dojść. Kilka rzeczy ustaliłem:
1. czarno biało zielony ? 2. czarno zielony- wyjście na prawy kierunek
3. czarno biały- wyjście na lewy kierunek
4. fioletowo- żółty ? 5. brązowy- masa
6. czarno biały ? 7. czerwono zielony - +12V.
Czy sterowanie jest brane z tego samego bezpiecznika co zasilanie?
Gdy zewrę styk 1 z 6 we wtyczce, po odłączenie włącznika to kierunkowskazy da się załączyć. Jedynym utrudnieniem jest, że świecą ciągłym światłem.