System ASR / TCS / ESP

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

System ASR / TCS / ESP

Post autor: jonson22 »

sa dwie obcje albo miał zły szyfr kodowania labo było za duzo %:)
d
dialog1979
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDI 110KM

System ASR / TCS / ESP

Post autor: dialog1979 »

A ja mam takie pytanie. Przycisk od ESP jest podświetlony na czerwono. Wciskając go nic się nie dzieje nie działa. Co nie działa i co i gdzie mam sprawdzić. Auto rusza ze zrywem
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

System ASR / TCS / ESP

Post autor: Sony »

dialog1979, masz na myśli przycisk od kontroli trakcji chyba, który znajduje się przy lewarku zaraz pod otwieraniem klapki wlewu paliwa tak ? Napisane jest na nim TCS. Jeśli go naciśniesz to powinna Ci się na desce wyświetlić kontrolka oznaczająca wyłączenie kontroli trakcji.
d
dialog1979
Forumowicz

System ASR / TCS / ESP

Tak o ten przycisk mi chodzi. Ja mam napisane ESP. Wciskam wciskam i nic się nie zaświeca na desce :(
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

System ASR / TCS / ESP

dialog1979, no to może masz diodę przepaloną albo po prostu kabelek przerwany po drodze. Podepnij się pod VAG i sprawdź test kontrolek oraz czy jakieś błędy Ci wyskoczą ogółem.
K
Kaktus/Michal
Forumowicz

Problem z konrolka ESP

Post autor: Kaktus/Michal »

Witam
Mam od jakiegoś czasu problem z kontrolką od ESP. Chyba. A mianowicie świeci mi się na stałe. Wcześniej myślalem że może to być spowodowane uszkodzeniem któregoś z czujników abs ale właśnie dziś byłem u mechanika i podłączył auto pod kompa i nie pokazało żadnego błędu w systemie abs tylko błąd o skrzętnej nazwie "uszkodzenie czujnika przyśpieszenia bocznego" jak mam to rozumieć ? gdzie ten czujnik się znajduje? ile kosztuje jego wymiana? i czy jeżeli to nie działa to czy działa abs??

Pozdrawiam
d
dialog1979
Forumowicz

System ASR / TCS / ESP

A jak mam zrobić test kontrolek??W której zakładce Vaga?
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

System ASR / TCS / ESP

dialog1979, programem VAG-COM musisz wejść w: Select -> 17-Instruments i Output Test o ile dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
OMEGA
Forumowicz
Model: ARL

Re: Problem z konrolka ESP

Post autor: OMEGA »

Kaktus/Michal pisze:Witam
Mam od jakiegoś czasu problem z kontrolką od ESP. Chyba. A mianowicie świeci mi się na stałe. Wcześniej myślalem że może to być spowodowane uszkodzeniem któregoś z czujników abs ale właśnie dziś byłem u mechanika i podłączył auto pod kompa i nie pokazało żadnego błędu w systemie abs tylko błąd o skrzętnej nazwie "uszkodzenie czujnika przyśpieszenia bocznego" jak mam to rozumieć ? gdzie ten czujnik się znajduje? ile kosztuje jego wymiana? i czy jeżeli to nie działa to czy działa abs??

Pozdrawiam

G200 w golfe ten czujnik jest pod kolumną kierowniczą, może tylko kable nie stykają lub są zimne luty.
Po wymianie na nowy trzeba robić kalibracje (podobno)
Tak wygląda
Za 150zł się kupi lub z regeneruje
K
Kaktus/Michal
Forumowicz

System ASR / TCS / ESP

Post autor: Kaktus/Michal »

Witam

Kolego dzięki za info:) a wiesz może na czym polega kalibracja?i czym się ją wykonuje?no i czy ma to powiązanie z absem tzn czy jak to nie działa to nie działa też abs??bo póki co nie mam tego jak sprawdzić bo jeszcze brak śniegu a na gołym asfalcie szkoda mi opon:)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ