[1L] Co diagnozuje interfejs OBD1 ?

ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Podlaczylem sie dzis przez przejsciowke OBD2->OBD1 do autka i ku mojemu zdziwieniu zczytalem tylko silnik, ABS, imobilizer i poduszki powietrzne :( Czy ktorys z Kolegow posiadajacych toledo 1L zdiagnozowal wiecej elementow autka, moze potrzebny jest inny kabel/soft? Z tego co wyczytalem, w internecie, OBD1 montowali do ok. polowy 1997r i ja sie niestety nie zalapalem na nie. Z dodatkowych opcji zalezy mi np. na zczytaniu stanu licznika, manipulacjach przy inspekcji i w module komfortu itp.
m
mrbaca
Forumowicz

Post autor: mrbaca »

Mam tak samo. OBD1 nie widzi mi modulu komfortu i np centralnego zamka, a chcialbym zakodować kluczyk do otwierania na pilota.

Moze ktos jednak odpowie nam, czy to norma, ze nie widac modulu komfrtu przez OBD1
Nobody is Nobody. Thats all.
s
szymekgd
Forumowicz

mrbaca pisze:Mam tak samo. OBD1 nie widzi mi modulu komfortu i np centralnego zamka, a chcialbym zakodować kluczyk do otwierania na pilota.

Moze ktos jednak odpowie nam, czy to norma, ze nie widac modulu komfrtu przez OBD1

W 1998r to powinienes miec juz chyba zlacze OBD2 (16 pinowe) ?
Bawilem sie interfejsem i wyglada na to, ze polaczenie jest poprawnie nawiazane, mozna logowac, ale ograniczona jest ilosc funkcji w porownaniu do nowszych aut.
m
mrbaca
Forumowicz

Post autor: mrbaca »

No o dziwo mam OBD 1, tzn jeden wtyk, to zasilanie i drugi wtyk na transfer danych.
Wtyki mam obok włącznika świateł. Nie kumam, dlaczego nie jest to OBD2 , tym bardziej, ze jest to wersja Magnus, czyli z klimą, centralnym, elektrycznymi szybami. Moze mam dwa wyjscia OBD :-P

Gdzie masz złącze OBD2? Na jakims schemacie widzialem , ze powyzej 97 roku powinno być gdzies posrodku, w okolicach popielniczki, ale nie wiem, czy to nie dotyczy Toledo 1M. Trzeba cos demontowac, zeby sie tam dostac?

Dla reszty skonfundowanych forumowiczow zalaczam link, w ktorym znajdziemy lokalizacje łączy OBD w autach grupy VAG;

http://en.openobd.org/locations.htm
Nobody is Nobody. Thats all.
s
szymekgd
Forumowicz

OBD2 powinienes miec po prawej stronie/ lub pod kierownica, przynajmniej ja tam spodziewalem sie go kupujac auto...
r
robert922a
Forumowicz

Post autor: robert922a »

i ktoś dostał się do tego modułu komfortu albo do centralnego zamka?? Bo mam tez magnusa z 1998 r i mam złącze OBD1. Jeśli ktoś sie dostał to proszę o opis jak to zrobił. Bo chciałem też sprawdzić moduł komfortu ale nie mogę go nigdzie znaleźć.
Toledo I 1,6i 1998r.
Awatar użytkownika
Scyzor
Forumowicz
Auto: VW Golf 3 Variant
Model: 1.9 TDI

Post autor: Scyzor »

Dzisiaj podpiąłem przez obd1 i po skanie kanałów znalazł nieznany kanał 33 : kontroler OBD2 wiec chyba jedna jest możliwość podłączenia pod obd2. Trzeba znaleźć tylko złącze.
s
szymekgd
Forumowicz

Scyzor, interfejs jest ten sam, roznica jest tylko w zlaczu.
Awatar użytkownika
Scyzor
Forumowicz
Auto: VW Golf 3 Variant
Model: 1.9 TDI

Post autor: Scyzor »

Znalazłem, pod kostka OBD 16 pin jest taka sama ilość kabli co w złączu OBD 2x2.
Czy po wymianie kostki będę miał pełen dostęp do kanałów kontrolera (centralny itp) ?
ODPOWIEDZ