Szczepan pisze:Chiał bym sie dowiedziec jaki najlepiej wlac olej do silnika?
Najbezpieczniej zalać półsyntetyk, a jak nie będzie pożerał oleju to przy następnej zmianie wlać pełen syntetyk.
Szczepan pisze:1. Jakiej marki olej bedzie najlepszy do tego rodzaju silnika?
Ja polecam oleje firmy Motul. W razie czego na PW mogę pewne źródło podać w przyjaznych dla kieszeni cenach.
Szczepan pisze:2. Ile wchodzi oleju to tego silnika?
W okolicach 4-4,5 litra. Kupujesz baniak 5l i masz na dolewki resztę.
Szczepan pisze:3. Ile wchodzi płynu do układu chłodzącego?
Co do płynu to nie wlewaj czasem petrygo! Kup 3l G12 oraz kolejne 3l wody destylowanej. Po zmieszaniu będziesz miał płyn przygotowany do okolicy -35 stopni. Wejdzie Ci 5-6 litrów płynu. Odnośnie płynu mamy odrębny wątek, więc tam pytaj, żeby nie spamować w tym temacie.
Nalałem castrola magnatec półsyntetyk 10/40 ale zastanawiam sie czy przy nastepnej wymianie nie zalac pełnegosyntetyka. Jak sie nie myle to ten olej Motul to brat wlewa go do motoru
układ chłodzenia zalałem jakims koncentratem niemieckim czerwonym z firmy trw.
auto było z Luxemburga.... chyba nie ma DPF-a ale nie jetem pewien. Czy po rozkodowaniu kodów wyposażenia z naklejki dowiem się czy mam filtr czy nie ?
marek_igor, nie masz W Toledo 1M nie było DPF... Chyba tylko Niemcy mają jakieś zboczenie na punkcie ekologii, że dokładają PDF by dostać lepszą "ocenę"
Ja bym zalał Motula... chociaż większej różnicy nie będzie. Niektórzy chwalą Mobila, a jeszcze inni twierdzą, że Castrol to najbardziej podrabiana marka. Chłopaki z LC mają Motul specific 5W40 505.01 oryginalny za 125zł (chyba) bańka 5L
czy ten olej się nadaje, czy szukać czegoś co ma oznaczenie "Diesel" ma to wogóle jakieś znaczenie ? Jeden olej jest do benzyny i diesla a niektóre są tylko do Diesla.... co za różnica i który lepszy ?