[1M] LCD Display w liczniku

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

Post autor: kuba88w »

Sony, oby bo już mi licznik przyszedł do chacjendy :-D a tak w ogóle to jak ktoś jest chętny to mogę opylić cały display gdzie pokazuje stacje radiowe :-D stan BDB
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

damian1231795 pisze:A żeby w tym górnym pokazywało napięcie z aku to potrzebny by był jakiś czujnik???W które kable się trzeba wpiąć aby się włączył ten wyświetlacz(tak żeby sie tylko zaświecił aby go sprawdzić), w te co idą do radia czy może trzeba rozbierać cały licznik???

Niestety bez zewnętrznego sterowania jakimś procesorem nie pójdzie. Nawet samo podświetlenie tego wyświetlacza włącza się dopiero gdy licznik dostanie poprawną ramkę po tychże 3 drutach. Nie trzeba rozbierać licznika.
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

Post autor: kuba88w »

Panowie wymieniłem display od kompa pokładowego z angola i średnie spalanie, dystans i średnią prędkość pokazuje mi w milach.... da się to kompem przeprogramować??
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Nie bardzo. Ja przy przekładce zmieniałem te ekraniki na europejskie właśnie z tego powodu.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

...nieco odeszliśmy od tematu, a tymczasem wykonałem docelową funkcjonalność wyświetlacza.
Najbardzej brakowało mi informacji na temat napięcia, więc już jest...
http://youtu.be/oqQadoFQaZI
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

poprosze 1 też taki licznik :)
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Narazie to wersja prototypowa (znaczy sztuk 1)... chętnie wykonam takie cóś dla klubu, ale musi być nieco więcej chętnych aby opłacało się zamawiać PCB (płytki drukowane).
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby zmierzyć i wyświetlić tam inne parametry samochodu - sam planowałem wyświetlać lambde... ale jak na razie mi przeszło i napięcie to jest to co brakowało mi na tablicy.
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

A nie wystarczy wejść na 20 kanał na climatronicu. Pokazuje napięcie na sprężarce, które jednocześnie jest napięciem instalacji.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

tomektak, a czy to by wyglądało na takie zasadzie że nie trzeba nic do Ciebie wysyłać tylko przysyłałbyś płytkę (i wszystko co tam trzeba). A jaki byłby orientacyjny koszt lepiej będzie podjąć decyzję :)
koti, Raczej nie bo wyświetlacz czyta inny sygnał.
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

koti - chodzi właśnie o to aby wyświetlić napięcie zawsze, a nie po wejściu w tryb serwisowy klimatronika i wybraniu kanału itd...
Tak naprawdę "rozpracowanie" tego było spowodowane właśnie wyłączonym wyświetlaczem gdy zmieniłem radio z fabrycznego - poprostu chciałem "coś" na nim wyświetlić.

Koszt myślę że jak dla klubu to mogłoby być 50zł.
Wystarczy podłączyć 2 przewody zasilania i 3 przewody do wyświetlacza (do kostki z radia), no i ewentualnie jakiś inny sygnał z samochodu - macie pomysły to piszcie.
Myślę jeszcze o informacji o otwartych drzwiach.
ODPOWIEDZ