[ALL] Wywalić katalizator czy nie wywalić?

Duże turbo, chip, napisz o tym tutaj.
ODPOWIEDZ
M
MichuTN
Forumowicz

Post autor: MichuTN »

W moim Tolku 1,6 16V+lpg padł katalizator. Po podłączeniu pod kompa wykazało 0% wydajności, obie sondy działają poprawnie. Z tego co się już dowiedziałem raczej nie wchodzi w grę wycięcie i wstawienie rurki/strumienicy itd. z powodu 2 sond lambda. Więc jedynie w grę wchodzi wymiana na nowy metalowy ( z wkłądem ceramicznym do lpg nie za bardzo) , jakiś zamiennik czy może uniwersalny. Może ktoś miał taki problem i mógłby polecić jakiś dobry zamiennik w przyzwoitej cenie.
po 1. Firmę i model oraz orientacyjny koszt takiej "przyjemności" bym wiedział czy mój spec nie za wysoko się ceni.
po 2. Ile można uzyskać za sprzedaż starego kata
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Czekaj, do jakiego kompa się podpinałeś? Można sobie sprawdzić katalizator vagiem ???
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
M
MichuTN
Forumowicz

DzieX pisze:Czekaj, do jakiego kompa się podpinałeś? Można sobie sprawdzić katalizator vagiem ???

Paliła się kontrolka check i gazownik usunął niby po założeniu gazu tak jest. Za jakiś czas ponownie się zapaliła i stwierdził że albo sonda za katalizatorem albo sam kat tak mu wykazywało. Podał namiar na kolesia z diagnostyką, nie wiem co to za program i tam sprawdził wszystko i wykazało sprawność katalizatora 0%, oraz sprawdził obie sondy OK.
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy to vag czy nie, koleś zajmuje się wszelka diagnostyka, tuningiem itd. program na pewno po polsku. A z racji że wcześniej jeździłem Favoritką więc póki co wszystko jest dla mnie nowe ;-)
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Bez pomiaru zawartości spalin to raczej nic nie zdiagnozuje. Chyba że to robił. Jak się check engine pali to się vaga podpina.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
M
MichuTN
Forumowicz

w sklepie polecono mi kat uniwersalny Bosal, coś takiego
http://www.autosklepbydgoszcz.pl/produk ... 02%29.html

co o tym sądzicie? napisane jest euro 2 ale koleś w sklepie mówił ze nie będzie problemów
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Za emisje spalin czy spełnianie normy euro nie odpowiada tylko katalizator ale cały ułlad wtryskowy. A ten kat powinien być OK.
m
macieka
Forumowicz

Post autor: macieka »

oproznij kata i po sprawie
M
MichuTN
Forumowicz

macieka pisze:oproznij kata i po sprawie

właśnie że nie mogę ze względu na 2 sondy lambda konieczny jest nowy kat, a stary się sprzeda...
m
macieka
Forumowicz

Post autor: macieka »

ja mam tak samo 2 sondy a kat jest pusty i wszystko jest dobrze
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

Post autor: Kiziak »

Czyli masz na kompie zrobione czary mary i masz wyłączoną drugą sonde :P

U mnie jak się kat "wypluł" w środkowy i końcowy tłumik to zaraz komp zapalał check engine z błędem, że za mała wydajność kata.

Był problemik żeby kata na dwie sondy wstawić bo nie było. Wszyscy mieli na jedną.

Ale się udało bez magii...
ODPOWIEDZ