Sony, nie twierdze że jestem stary, ale napewno starszy. Pozatym staram się patrzeć na takie tematy w szerszej perspektywie, nie ograniczając się do własnego podwórka. Stąd też taka a nie inna opinia. Wg mnie nie ma co dywagować nawet nad transportem międzynarodowym, który to wnosi dużo pieniążka do budżetu z tytułu opłat drogowych (viniety wiatolle itp itd), jak powiedziałęm grupka ludzi tacy jak my nic z tym nie zrobą. Nie lepiej podyskutować nad bardziej pożytecznymi rzeczami np. bezpieczeństwo. Ja uwarzam że jako klub miłośników motoryzacji powinniśmy myśleć o bezpieczeństwie swoim i innych, dlatego zamiast przenosić tiry na tory zastanówmy się czy nie warto zrobić (w ramach możliwości oczywisce) szkolenia medycznego... Lub coś w podobie
Bóg stworzył Seata bo wie co to jest prawdziwe piękno...
Ta cala akcja to pic na wode, tranzytu u nas jest tyle, ze nawet jak go wykoleja to nikt tego nie zauwazy, oprocz oczywiscie ministra ktory odczuje to w kasie, a poniewaz budzet musi sie domykac (w teorii) to dowali uzytkownikom drog nowy podatek, akcyze itp.
Wspomniałeś o bezpieczeństwie. Samochody ciężarowe powyżej 3,5 ton niestety nie wprowadzają bezpieczeństwa na drodze. Szczególnie drogi, które po sobie zostawiają.
Póki co jak widać po ankiecie większość głosujących jest za tym pomysłem, a nie przeciw. Ty masz takie zdanie, a ja inne - proste
Sony pisze:Wspomniałeś o bezpieczeństwie. Samochody ciężarowe powyżej 3,5 ton niestety nie wprowadzają bezpieczeństwa na drodze. Szczególnie drogi, które po sobie zostawiają.
Sony poszukaj sobie ile (procentowo),wypadków powodują samochody ciężarowe a potem wyrażaj takie opinie.Dużo by się rozwodzić o tym co jest główną przyczyną takie stanu rzeczy jeżdże tylko po polsce i naprawde włos się czasem jeży co niektórzy wyprawiają
migacz1981, głównie mam na myśli to w jakim stopniu TIRy niszczą drogi porównując je do osobówek. Nie raz już byłem świadkiem zajechania drogi przez TIRa, nie raz mi wyjechał bądź zajechał drogę TIR. Ponadto często jest tak, że ciężarówki wymuszają pierwszeństwo bo przecież oni są więksi, więc mają to gdzieś. Wariaci byli, są i będą i to akurat wszędzie.
W Polsce drogi mamy jakie mamy, ale udział TIRów w tworzeniu się kolein jest dużo większy niż osobówek, a to się właśnie przekłada na mniejsze bezpieczeństwo.