Pół roku po wurzuceniu fabrycznego radia postanowiłem "zrobić coś" z LCD w liczniku. Sobotnim rankiem udało mi się do niego podpiąć. Niestety z braku czasu dalsze zabawy odstawiam na potem. Oto pierwsze efekty:
http://www.youtube.com/wa...FpwmNLQ&feature Do "rozpracowania" komunikacji użyłem starego fabrycznego radia i nasłuchiwałem co dzieje się na liniach sterujących LCD(żółta kostka z 3 kablami).
Protokół komunikacyjny do wyświetlacza oparty jest na zmodyfikowanej magistrali I2C z dodatkową jedną linią ENABLE. (Osoby które znają się na elektronice wiedzą o co chodzi)
Aby zatem wysterować wyświetlacz - tudzież napisać coś na nim, wystarczy wysłać ciąg bitów po tej magistrali ( 3 drutach). Ja do tego celu użyłem procesor AT90CAN32, bo taki miałem pod ręką.
Z tego co się dowiedziałem to AUDI i VW mają tą samą magistralę do LCD licznika, a różnice polegają tylko na długościach słów (u nas 8 znaków, tam 16).
Efekt który jest na filmie został osiągnięty tylko testowo i jeszcze nie ma podłączenia na stałe-chodziło mi tylko o sprawdzenie teorii w praktyce. Stąd także brak jakichkolwiek schematów (no bo układ dziecinnie prosty). Problemem może być tylko liczenie sum kontrolnych na końcach ramek.