Posiadam Tolka 1,9 TDI 2000 110KM w którym przestały działać światła stop. Okazuje się że to czujnik stop proszę o podpowiedź jak go wymienić we własnym zakresie czy potrzebny jest kanał czy nie.
kładziesz się na wycieraczce pod kierownicą wkładasz rękę nad pedał hamulca tam jest czujnik przekręcasz go o 90 stopni wyciągasz do tyłu odpinasz kostkę i już wkładanie odwrotnie czas 1 minuta powodzenia
Po za tym opcja szukaj to już było powodzenia
rano dojezdzam do pracy i zanim zgasilem patrze migaja swiece, mysle ze pewnie zarowka ktoras padla, poprosilem kumpla zeby spojrzal na tyl ale sie okazalo ze zaden nie swieci.. pierwsze co mi przyszlo na mysl, wlacznik pod pedalem, przyjalem to na klate bo to koszt 35 zl. pojechalem do sklepu, kupilem w miedzy czasie vagiem odczytalem blad ktory potwierdzil moje przypuszczenia blad 16955. no wiec na pewaniaka przystepuje do wymiany wlacznika pytam poraz kolejny czy dzialaja a ten mi mowi ze nie.. i faktycznie, zajrzalem dopiero wowczas do bezpiecznikow i sie okazalo ze spalony.. zamykam auto zeby skoczyc po bezpiecznik i zauwazylem ze podczas zamykania razem z kierunkowskazami migają wszystkie stopy.. podmieniłem bezpiecznik podziałało chwile i go spaliło poraz kolejny.. teraz nawet jak nie ma bezpiecznika to te stopy zalaczają sie z kierunkami ale tylko na sekunde przy zamykaniu z pilota. jak wlaczam awaryjne, migacze to jest spokoj.. wniosek taki ze pewnie gdzies zwarcie.. ale gdzie? jakby bylo na kablu czy wtyczkach to by caly czas swiecilo.. vag juz nic nie wykrywa.. dodam ze dzieje sie to niezaleznie czy bezpiecznik/czujnik stopu jest podłączony czy odłączony.
jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że może być zwarcie miedzy swiatlami stop a zamkiem z klapy..
a tak w ogole to w jaki sposob jest zrobiony czujnik otwarcia klapy?
rozłączyłem wtyczke po lewej za tapicerką w bagażniku 4 pinową (zielony, niebieski, zielono brązowy, niebiesko brązowy) i juz nie migają stopy i wydaje sie być ok, poprzednio spalił sie bezpiecznik po kilku sekundach trzyma. niebieski i zielony są od zamka klapy a dwa pozostałe nie wiem od czego..