[1M] Co sprawdzić przed zamontowaniem gazu ?

Wszystko o silnikach zasilanych gazem
r
rafik
Forumowicz

Post autor: rafik »

pushq, ja mam 1,4 16v dzisiaj mi zamontowali (Stag 4 + reduktor TOMASETTO + wtryskiwacz VALTEK + zbiornik 42l) (2400)
Nie znam się, czy to dobry wybór?!
Ale, nie czuje żadnej różnicy pb/gaz, a spalanie po przejechanych 98km 6,88L gazu! Jak będzie dalej tak jak dzisiaj, to będę mega zadowolony!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Wszystka wiedza pochodzi z doświadczenia. Doświadczenie jest produktem rozumu."
Immanuel Kant ;-)
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

Cos malo wiarygodne te spalanie,czy to jest spalanie wedluk komp czy spalanie realne tzn poprzejechaniu 100km zatankowales ponownie na tej samej stacji i wysedl taki wynik?
r
rafik
Forumowicz

Danielek. pisze: spalanie realne tzn poprzejechaniu 100km zatankowales ponownie na tej samej stacji i wysedl taki wynik?

Dokładnie tak! Tankowanie na stacji Orlen przejażdżka 98km i tankowanie na tej samej stacji! Nie ma komputera, ani klimy! :-/
Wynik jak dla mnie rewelacyjny, no ale wole ze zachwytami jeszcze poczekać na kolejne tankowania, w przyszłym tygodniu powinienem już nawinąć na tej instalacji pierwszy tyś.km więc później będą te moje podliczenia bardziej miarodajne.

Mam 1,4 16v i na benzynie zrobiłem osobiście 10tyś.km. Podczas tego przebiegu na trasie palił bp około 6L (5,8-6,3) czyli gazu pali +/- 10%.
"Wszystka wiedza pochodzi z doświadczenia. Doświadczenie jest produktem rozumu."
Immanuel Kant ;-)
Awatar użytkownika
pushq
Forumowicz

Post autor: pushq »

rafik pisze:
Danielek. pisze: spalanie realne tzn poprzejechaniu 100km zatankowales ponownie na tej samej stacji i wysedl taki wynik?

Dokładnie tak! Tankowanie na stacji Orlen przejażdżka 98km i tankowanie na tej samej stacji! Nie ma komputera, ani klimy! :-/
Wynik jak dla mnie rewelacyjny, no ale wole ze zachwytami jeszcze poczekać na kolejne tankowania, w przyszłym tygodniu powinienem już nawinąć na tej instalacji pierwszy tyś.km więc później będą te moje podliczenia bardziej miarodajne.

Mam 1,4 16v i na benzynie zrobiłem osobiście 10tyś.km. Podczas tego przebiegu na trasie palił bp około 6L (5,8-6,3) czyli gazu pali +/- 10%.

Gdybym miał tak samo jak Ty to bylbym realnie zachwycony :D Bo ja mam tez spalanie w trasie na poziomie 6,5 - 6,8 litra, wiec jak by mi w trasie palił trochę ponad 7 to przyznam szczerze ze bylby to dla mnie rewelacyjny wynik :)
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

Moj wcyklu mieszanym pali 12 litrow lpg na trasie go jeszcze nie sprawdzalem.
Wdl instrukcji obslugi w cyklu mieszanym powinien palic 11,9 litra takze chyba nie jest zle.
r
rafik
Forumowicz

pushq, kumpel zakładał na Glinkach (Bydgoszcz) pewnie czytałeś och i ach jacy są super itp. Ogólnie powiem tak, oglądałem jego instalacje. I nie dokręcone śrubki a opaski nie pozaciągane to moim zdaniem brak profesjonalizmu. On ma (tak samo jak ja STAG 4 ale reszty nie wiem i dał 2200) 1,8 w kombi i pali mu na trasie około 9L , a miasto 10-12L gazu.
Immanuel Kant ;-)
Awatar użytkownika
pushq
Forumowicz

Post autor: pushq »

wlasnie nie czytalem, bo od razu wpadlem na auto-flesh z lubicza, a jako ze nie jest jakos tak tragicznie daleko od Bydgoszczy to stwierdzilem ze lepiej kawalek podjechac, ale miec zrobione przez naprawde dobry zaklad (wszyscy na lpg-forum ich polecali)

[ Dodano: 2011-05-29, 19:08 ]
Instlacja już zamontowana.
Instlacja to Stag 4, Reduktor Zavoli Zeta "N" i Wtryski Reg Fast.
Jak na razie instalacja sprawuje się dobrze, spalanie też nie ma tragedii (ostatnio w trasie 9.5 litra, ale nie oszczędzałem buta). W tym tygodniu jadę na przegląd gwarancyjny po 1000 km i zobaczymy co mi tam powiedzą.
Awatar użytkownika
tomoziomo
Forumowicz

Post autor: tomoziomo »

witam
rowniez mam takie pytanko co zrobic przed zamontowaniem LPG ? Jestem zdecydowany zagazować Seata (1.6 SR) , z tym że : po wymianie oleju i filtrów minęło 7 tys km (świec 18 tys km) , także pytanie takie : Czy jeszcze pojezdzic pare tysiecy wymienic filtry olej i dopiero wtedy gaz, czy odwrotnie: najpierw gaz, a potem filtry olej itp...Czy ma to jakieś znaczenie ? Jakieś rady mile widziane :) dostałem info ze STAG 4,wtryskiwacze zavoli, 2100zł.
d
dude88pl
Forumowicz

Post autor: dude88pl »

spokojnie możesz zakładać instalację a potem wymienić filtry wedle normalnego harmonogramu
Seat Toledo II 1,8 20V Signo + LPG 2003r.
Obrazek
m
malark
Forumowicz

Post autor: malark »

tomoziomo pisze:witam
rowniez mam takie pytanko co zrobic przed zamontowaniem LPG ? Jestem zdecydowany zagazować Seata (1.6 SR) , z tym że : po wymianie oleju i filtrów minęło 7 tys km (świec 18 tys km) , także pytanie takie : Czy jeszcze pojezdzic pare tysiecy wymienic filtry olej i dopiero wtedy gaz, czy odwrotnie: najpierw gaz, a potem filtry olej itp...Czy ma to jakieś znaczenie ? Jakieś rady mile widziane :) dostałem info ze STAG 4,wtryskiwacze zavoli, 2100zł.

Drogo... W moich okolicach ta sama instalacja kosztuje 1800
ODPOWIEDZ