[ALL] Spalanie LPG

Wszystko o silnikach zasilanych gazem
ODPOWIEDZ
b
blazej25

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: blazej25 »

Nie, jazda w koło komina. Gdybym robił długie trasy to spaliłby mniej.
Po mieście za dużo nie jeżdże ponieważ mieszkam na wsi.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2011, 16:45 przez blazej25, łącznie zmieniany 1 raz.
w
wierny62
Forumowicz

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: wierny62 »

rafik pisze:wierny62, czytam i mam przerażenia na twarzy, w maju chce założyć gaz! Liczę na duże oszczędności a nie na kłopoty i nerwy! :-/

dodam, że robiłem instalacje w niby renomowanej firmie, teśc tam zakladal ok 20 instalacji przez okres kilku lat i nie miał kłopotów, a tu ja i szwagier musimy wkur..... jak można człowiekowi wmawiac, że bd palil ok 9-10 l. gazu na trasie jak bd jechal ok 90 i nie pod wiatr :| przeciez to jest żenujące.
R
Romano
Forumowicz

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: Romano »

Ten gazownik chyba naoglądał się za dużo bajek o tym, że auto spali 9 litrów wtedy, gdy jedzie się 90km/h i nie pod wiatr ;P Zapytaj się go czy musisz jeździc tylko z górki żeby mniej Ci palił albo za tirami w tunelach aerodynamicznych :P ;)
Ja w zeszłe wakacje jechałem nad morze i w trasie przy włączonej klimie, jazda 90 - 120 km/h spalił mi ok 7 - 8 l/100km.
Powiedz mu że coś spieprzył i żeby Ci zrobił instalację do porządku, ostatecznie jedź do innego gazownika i poproś o sprawdzenie instalacji czy wszystko jest ok.
r
rafik
Forumowicz

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: rafik »

Dzisiaj rozmawiałem z dwoma kuplami, obaj maja octavie 1,6.
W obu przypadkach twierdza trasa 8L, miasto 10L. Jeden ma STAGA, a drugi BRC.
Pierwszy narzekał na STAGA, że długo trzeba czekać aż przeskoczy na gaz..
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2011, 01:02 przez rafik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszystka wiedza pochodzi z doświadczenia. Doświadczenie jest produktem rozumu."
Immanuel Kant ;-)
Awatar użytkownika
piotr_192
Forumowicz

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: piotr_192 »

Witam we wszesniejszej odpowiedzi pisalem ze mój tolek 1M pali w miescie około 13 litrów gazu. To było w zime przy mrozach, teraz sprawdzałem go jeszcze raz i zrobiłem 250 km i poszło 30 litrow wiec wychodzi spalanie około 12.5 litra na 100 km. Nie miałem cieżkiej nogi tylko delikatnie jezdziłem ze 100 km zrobiłem na takiej niby trasie reszte w miescie. Wydaje mi sie ze jest to duzo na silnik 1.8 20V.

Instalacja gazowa BRC typ genius wielozawór typ 225/30 z roku 2008

Pojechałem do jednego gazowanika w krakowie to tak cos pojebał ze szok, pojebałem do drugiego niby ustawił ale twierdzi ze w miescie tyle ma samochód palic 13 litrów i juz sam nie wiem co mam robić ???
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: SZUBAR »

Mam identyczny silnik co ty kolego i jeszcze mi tyle nie spalił nigdy. Musimy się kiedyś spotkać to porównamy instalki, ewentualnie polecę ci dobrego fachowca od LPG.
SZUBAR
Awatar użytkownika
piotr_192
Forumowicz

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: piotr_192 »

Kolego bede ci wdzięczny mozemy sie spotkac kiedys w najblizszym czasie bo ja juz nie mam głowy nawet mysle sprzedac juz mojego tolka i zamienic na diesla bo juz nie wyrabiam na gaz przy tym spalaniu. To jest mój numer koma 506379989
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: vwir »

Pewnie niewiele Cię to pocieszy, ale mam LPG w punto I 54KM i pali ok. 10 litrów gazu na 100. W zimie nawet więcej. Na szczęście niewiele nim jeżdżę, więc mam to gdzieś ;) Generalnie z tego co wiem, to przede wszystkim pojeździj na samej benzynie i porównaj spalanie benzyny z tolkami z takim samym silnikiem. Jeśli tutaj też jest za dużo, to nie doszukuj się problemów w instalacji tylko w silniku/hamulcach.
Awatar użytkownika
mlody158
Forumowicz

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: mlody158 »

Silnik 1.8 20V jest paliwożerny i trzeba się z tym liczyć.
S
SebaR
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

[ALL] Spalanie LPG

Post autor: SebaR »

mlody158 pisze:Silnik 1.8 20V jest paliwożerny i trzeba się z tym liczyć.

Powiedział co wiedział. Mi na trasie długodystansowej (Południe-Północ Polski) zeżarł Pb 7l/100km
W mieście ok 8l-9l/100 km. Rekord oszczędności na odcinku 100km, ok 6l (Krapkowice-Wrocław (A4)ale to taka max ergonomiczna jazda).
Jak dla mnie zadowalający wynik. No i przy 4k mam jeszcze kopa :)
Wiec ile zaoszczędzę na 100km w stosunku do diesla 10zł/15zł ? A tam wtryskiwacze, pompy, dwumasy, a ta kultura silnika :) Coś pierdyknie i już naprawy w tysiakach lecą.
ODPOWIEDZ