Zimówki kupiłem na ten sezon polskie bieżnikowane targum z Mielca 195/65 R15. Polecam, super przyczepność, zrobiłem na nich 4 k km i bieżnik wciąż jak nowy, nie szumią na suchej nawierzchni, nie piszczą. Komplet za 450 zł. Na lato mam 2 szt michelin pilot primacy i 2 szt. nokian i3 205/55 R16
zima Winterhawk2 195/65/15 obie ośki
lato nawet nie bardzo pamiętam jedna ośka chyba jakiś nokiam druga.
Jednak zastanawiam się nad zakupem nowych gumek na lato
zima good year ultra grip 7 185 55 15 OBIE ośki na alu bbs nie mogę nic o nich powiedzieć bo są zjechane.lato good year 195 55 na alu seat też już ledwo zipią.
zimka to continental winter control ts 830 polecam zero problemow dobrze trzymaja sie drogi, a na lato zamowilem wlasnie goodyear duragrip jutro dostawa
Zima Goodyear UltraGrip 7+ 195/65R15 - polecam, lato Riken Maystorm 2 B2 205/55R16 - nie polecam. (na zimówkach, czy na mokrej czy na suchej trzyma się lepiej niż letnie) Nie jeździłem na bieżnikowanych, więc na ich temat się nie wypowiadam ale u mnie nie zagoszczą. Jak będę wymieniał to tylko opony z górnej półki(ewentualnie średnia). Nie warto oszczędzać na bezpieczeństwie. Takie jest moje zdanie.
Na zimę zakładam nalewki firmy MARKGUM MHK 4 175/65/14 bardzo dobre i trwałe, na lato świeżo zakupione YOKOHAMA PARADA SPEC-2 195/50/15 jeszcze nie miałem okazji wypróbować.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, 11:59 przez dany_2, łącznie zmieniany 1 raz.
W zeszłym roku dopiero kupiłem Tolka więc trzeba było i kupić dwa komplety opon... po sezonie jednego i drugiego mogę stwierdzić:
Zima: Dębica Frigo 2 195/55/R15 - Śnieg OK, nawet z niezłych opałów dało się wygrzebać... na deszczu i mokrym asfalcie w zimie już nie było tak kolorowo, ale za te pieniądze całkiem dobrze.
Lato: Fulda Carat Progresso 205/55/R16 - Naprawdę świetne stosunek ceny do jakości. Opony dobrze się sprawują zarówno na suchym jak i na mokrym asfalcie.
Ze swoich doświadczeń stwierdzam tylko, że lepiej trzyma nowa opona (max 3-4 lata) powiedzmy gorszej klasy niż stare opony z jeszcze dobrym bieżnikiem z wyżej półki.