Witam chciałbym poznać wasze zdanie jakim oleje zalać moje autko?? Tolek ma 190 tys przebiegu i muszę wymienić w nim olej obecnie zalany jest castrol edge 5W40 i zastanawiam się teraz czy zmienić na pół syntetyka 10W40 castrola czy może coś innego, czy znowu zalać 5W40??
Pozdro
rafik pisze:A ja mojego w tym tygodniu zaleje elf evolution 5w30. W megance na tym oleju, spalanie spadło o 10%, myślę że tolku będzie to samo! Narazie spalanie przy -5/+5 średnio 7,5L/100km. Jak zaleje i zrobie pierwszy tysiąć napisze czy faktycznie spadnie!
pierwsze słyszę żeby olej miał wpływ na spalanie
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
tony pisze:pierwsze słyszę żeby olej miał wpływ na spalanie
Minimalny wpływ ma, im rzadszy olej wlejemy(mniejsza lepkość) tym mniejsze opory w silniku a tym samym mniejsze spalanie. Ale 10% to raczej przesada, 2,3% to realny wynik.
GangstaMarc, "ELF EVOLUTION SXR 5W30 jest najnowszej generacji, paliwooszczędnym, wielosezonowym olejem silnikowym. Dzięki zastosowaniu ultranowoczesnej technologii opartej na specjalnej formule IMF™ (Intra Molecular Friction) zawierającej specjalną hydrosyntetyczną™ bazę, pakiet modyfikatorów tarcia i specjalnych dodatków, olej ten znacznie zmniejsza opory tarcia wewnętrznego, co daje obniżenie tarcia w silniku i doskonałą ochronę silnika."
Jak dobrze pamiętam do 15% mniej pali! W megance 1L na 100km.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:37 przez rafik, łącznie zmieniany 1 raz.