Linka Do Podnoszenia Szyby (elekt.) Toledo III

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
x
xMarcin95x
Forumowicz

Post autor: xMarcin95x »

Witam , przed chwilą jak wracałem do domu , usłyszałem takie głośne pyknięcie w drzwiach. Po chwili szyba mi opdała do połowy. Gdy próbuję podnieść ją to słychać jak silnik pracuje , ale szyba nie drgnie. Macie może jakiś schemat drzwi jak dostać się do tego silnika , i czy jeżeli to była by linka , to czy da radę ją samą wymienić , czy trzeba cały silnik. Pozdrawiam :evil:
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, 18:20 przez xMarcin95x, łącznie zmieniany 2 razy.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Mechanizm podnoszenia szyby do wymiany lub regeneracji (srednio oplacalne). W aucie ojca mialem dokladnie to samo, musisz zdjac boczek drzwi (jest chyba o tym na forum) i zobaczyc dokladnie co sie stalo, w moim przypadku linka postrzepila sie i zerwala, uszkadzajac przy tym plastikowe kolko na ktorym pracuje, szczescie w nieszczesciu, ze auto mialo jeszcze gwarancje...Koszt regeneracji ok. 150zl (alledrogo) + koszta plastikow, nowy lekko 300zl, w serwisie krzyczeli 450zl.

ps Prowizorycznie mozesz szybe zamknac rekoma, jednak u ojca powoli opadala i trzeba bylo co kilka dni poprawiac.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

szymekgd pisze:ps Prowizorycznie mozesz szybe zamknac rekoma, jednak u ojca powoli opadala i trzeba bylo co kilka dni poprawiac.
Taśma klejąca i podkleić od środka w kilku miejscach ;)
s
szymekgd
Forumowicz

Sony pisze:
szymekgd pisze:ps Prowizorycznie mozesz szybe zamknac rekoma, jednak u ojca powoli opadala i trzeba bylo co kilka dni poprawiac.
Taśma klejąca i podkleić od środka w kilku miejscach ;)

Ojciec tak wlasnie jezdzil ponad 2 miesiace ;)
x
xMarcin95x
Forumowicz

edit: teraz wiem ze to na 100% linka , mógł by mi ktoś pomóc znaleść linkę ? i inne rzeczy potrzebne do wymiany(jeżeli coś jeszcze trzeba) , ja szukałem , ale nigdzie nie ma ;x
s
szymekgd
Forumowicz

Poszukaj na alledrogo: http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1, linke podpasujesz pewnie od roweru, dlugosc wez z natury, gorzej z rozgryzieniem jak powinna byc nawinieta i zarobieniem koncowki, jezeli polamalo sie prowadzenie w plastikowym kolku to tez jest do wymiany. Z wlasnego doswiadczenia powiem, ze najprosciej poszukac taniej uzywki lub dac do regeneracji, z mechanizmami z 1L i 1M mozna sie pobawic, z 5P nie bardzo.
x
xMarcin95x
Forumowicz

Dziś dzwoniłem do Aso :P , samej linki nie da rady kupić ,trzeba cały mechanizm (koszt 650zł) i jeżeli u nich wymiana to jeszcze +180 zł , = 830 zł .... heh śmieszne :P

Ja znalazłem w necie takie coś:

,,Dodam tylko, że użyłem linek rowerowych (1.5mm), dorabiając z jednej strony końcówkę z uciętej, nawierconej i oszlifowanej śruby (8mm), zaciskając ją na lince w imadle.
Koszt materiałów wyniósł mnie:
A. lewe drzwi: musiałem wymienić dwie linki - 2 * 5 zł (linki rowerowe) + około 5 zł smar silikonowy "

co wy na to ???
s
szymekgd
Forumowicz

xMarcin78x pisze:[...]
,,Dodam tylko, że użyłem linek rowerowych (1.5mm), dorabiając z jednej strony końcówkę z uciętej, nawierconej i oszlifowanej śruby (8mm), zaciskając ją na lince w imadle.
Koszt materiałów wyniósł mnie:
A. lewe drzwi: musiałem wymienić dwie linki - 2 * 5 zł (linki rowerowe) + około 5 zł smar silikonowy "co wy na to ???

Realne, linka pewnie od hamulcow rowerowych (od przerzutek jest ciensza), koncowki (tuleja z 1-2 srubami do kontrowania linki) do zarobienia mozna poszukac w sklepach (rowerowych, mechanicznych?) lub j/w dorobic, do tego zdolnosci manaulne i kilka stowek w portfelu. Gorzej jak plastikowy kolowrotek zostal uszkodzony.
x
xMarcin95x
Forumowicz

Odświeżam temat , miesiąc temu wymieniłem prawą stronę :evil:
Patent z linkami rowerowymi jak najbardziej działa, tylko trzeba znaleść kogoś kto zarobi końcówkę (sklepy rowerowe, ect.)

Co mogę dodać, pierwszą oznaką jaka się pojawia to skrzypienie podczas podnoszenia szyby, potem zaczyna się "duszenie" silniczka, bo nie daje rady uciągnąć szyby w górę , ponieważ linka rozwarstwia się po czym w niedługim czasie występuje strzał i pozamiatane :mrgreen:

Uwaga, :569: przed przystąpieniem do pracy zaleca się użycie jakiś środków uspokajających, bo wyjęcie mechanizmu i złożenie ich wraz z boczkami to mega udręka :573:
ODPOWIEDZ