Diesel czy benzyna (+gaz) ?

Toledo II generacji
ODPOWIEDZ
r
rafik
Forumowicz

Post autor: rafik »

Też borykałem się z tym problemem... Wszyscy mówili Diesel Diesel.. Ale ostatnie przygody kolegów z Dieselami dały mi do myślenia. Naprawy to szok cenowy :shock: a ceny ON to wcale żadna rewelacja.. Jak dla mnie alternatywa to gaz. Na wiosne będę zakładał... :mrgreen:
A
Artur_PL

Post autor: Artur_PL »

Gaz nie jest alternatywą jak go musisz założyć, cena prawie 2.80, nie wiem jak toledo spisuje się na gazie ale miałem mondeo z gazem. Zechlał mi po W-wie 13l/100km. A teraz śmigam toledo dieselkiem i pali mi 6. Więc taniej wychodzi. Do gazu musisz doliczyć droższy przegląd co rok. Obsługę drugiego zasilania (LPG mam na myśli) wymiany filtrów, regulacje, parownik/ reduktor starcza na 100 000 km, źle ustawiony gaz wypali zawory lub uszkodzi uszczelkę pod głowicą, przy sekwencji benzynę bo się przełącza przy 30 stopniach czyli w zimie ok 70-100 zł na benzynę. W tej chwili to myślę że tylko diesel. A wiadomo kiedy wprowadzą akcyzę na gaz?? Donald cały czas szuka pieniędzy. I gazu pali ok 20-30 % więcej jak benzyny. Ciągłe wizyty u gazowników. Nie dziękuję, a z 1.9 tdi jestem bardzo zadowolony.
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Kolego jak pamietam to masz silnik 1.4 ile taki spali benzyny przy spokojnej jezdzie ? Pewnie cos koło 7 jak załozysz gaz to mysle ze spali do 10l to daje jakies 6zł zł oszczednosci na 100km. Napewno sie opłaca ?
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

eryk328e46 pisze:A jak z nieoczekawanymi awariami w dieslu:

-turbo
-kolo masowe
-pompa

Wiem ze to niezly silnik ta 110 ,ale jak czesto zdarzaja sie Wam takie niespodzianki i jakie ewentualne koszta? Kwestia kalkulacji i podjecia decyzji :)

-Jezeli bedziesz dbal o turbine to nie powinna sprawiac klopotow, regeneracja turbiny to ok. 1k zl
-W dieslach masz kola dwumasowe, jezeli nie jezdzisz na sprzegle i nie masz czipowanego silnika to tez j/w, koszt wymiany to ok. 1,5k zl
-W starszych autach z pompach (vp37) czesto trzeba poprawic mape startowa zeby ladnie odpalal na cieplym silniku, koszt regeneracji pompy to 1-1,5k zl

Ceny z dosw. wlasnego lub znajomkow ;)
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Jak trafisz diesla, o którego ktoś dbał, to powinien posłużyć dłużej niż benzyna z gazem.
Ważne, żeby dbać o olej, turbinę i nie katować na zimnym :P

Ja jestem bardzo zadowolony z diesla.
D
Domelek
Forumowicz

Post autor: Domelek »

Lucas mówisz dbać o turbinę,to znaczy jak???
Wiem,że nie wolno katować na zimnym i czasami ją przeczyścić,czyli go przegonić.
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

a może diesla z gazem :-)
r
rafik
Forumowicz

Post autor: rafik »

Artur_PL, nie wiem skąd kolega ma takie informacje!?!?!
Moje doświadczenie
1 auto na gazie 75tyś.km nic! Tylko gaz! Filtr 2,5zł fakt droższy przegląd o około 60zł.
2 auto na gazie 150tyś.km nic! Tylko gaz!
Miałem dwie 1,4 meganki, zima około 9-10 gazu na trasie około 7-7,5 (rakord na trasie 6,8) Gaz na wiosne jest tańszy. Zima droższy bo jakiś uszlachetniacz wlewają. Jak dobra instalacja zero problemów (ja miałem obie Landi)
Wiadomo każdy swoje chwali.. :mrgreen:
A kolega mógłby sie wypowiedzieć na temat napraw Diesla. Moja ciekawość, może następne moje auto to będzie Diesel! Co ile kosztuje, bo chyba wymiana oleju jest droższa itp i chyba co 10tyś,km? A ile rozrzą, i te wszystkie eksplatacyjne rzeczy? Coś słyczałem o pompowtryskiwaczach, że to droga impreza. A jak wygłąda ubezpieczenie? Droższe?
e
eryk328e46
Forumowicz

Post autor: eryk328e46 »

Wow ,ale masakre wywolalem upss Pompowtryski to juz inna bajka i jest jeszcze drozej niz na pompie. Wierze w to ze jesli ktos ma szczescie to pewnie jest bardzo zadowolony z diesla. Gorzej jak niema tego szczescia i na dodatek dobrego taniego szpeca od tdi to wtedy :-/ i po wszystkim. Powiem szczerze mialem troche aut z gazem dawno temu i ogolnie ok (nigdy sekwencji dawne czasy) ,ale znajomi ktorzy maja nowoczesne instalki robia po 100tys km bez problemow i dodatkowych kosztow. Ja od paru lat mam tylko auta na benzyne i zero problemow typu :
- cos zaczyna mi kopcic
- nagly brak mocy
- nie odpala na cieplym lub zimnym
- szarpie i cos halasuje jak puszczam szprzeglo
- ciagnie tylko do 3tys itd
Mialem jednego diesla Clio 1.5 dci palil co nic ,ale jak wieczorem przyciskalem mocniej w pedal (zadyma za mna)- to bralem auto zony juz tylko w dzien :mrgreen: Po przeczytaniu o wrazliwosci tego modelu sprzedalem ,aby spac spokojnie. Choc znowu przymierzam sie do wymiany floty domowej na jakiegos malego polo sdi i myslalem jeszcze nad Tolkiem 110 tdi to sam juz niewiem ,bo do roznego rodzaju Tdi i nie tylko przymierzalem sie juz nie raz tylko te usterki hmm
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

eryk328e46 pisze:[...] Ja od paru lat mam tylko auta na benzyne i zero problemow typu :
- cos zaczyna mi kopcic
- nagly brak mocy
- nie odpala na cieplym lub zimnym[...]

W benzynie nie ma podobnych problemow? Jak nie pali na wszystkie gary to tez kopci/muli, sa tez problemy ze swiecami (ktorych nie rozwiazuje dluzsze krecenie rozrusznikiem), problemy z wilgocia w ukl. zaplonowym... Z definicji diesel jako silnik o zaplonie samoistnym jest duzo prostszym i sprawniejszym silnikiem ;)

Wyjsciem jest nowe auto ;)
ODPOWIEDZ