[ALL] Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gimmesomo
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1M

Post autor: gimmesomo »

o czujniku G2/G22 ten podwójny montowany przy bloku silnika w 1.8 20v.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

G2 podaje dane na zegary, G62 do ecu, uszkodzony drugi moze miec wplyw na spalanie.
l
lenio
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: lenio »

Koledzy a czy czujnik będzie miał wpływ na obroty silnika ? Przy mrozach 5-10 stopni silnik nie łapie temperatury . Wskazówka rusza dopiero po około 10 km i powoli się podnosi ale temp. to około 70 -80 stopni i tyle. Jak jadę wolniej to temp. spada. A gdy wyrzucę na ,,luz"i wcisnę pedał gazu to obroty się na chwilę zawieszają i dopiero spadają. Nie mam pojęcia co może być? Czujnik ,termostat,a może ktoś miał taki problem ???
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Ja mam od niedawna podobny problem. Mianowicie wskazówka dobije mi do 90 stopni po czym potrafi w trakcie jazdy spaść całkowicie na dół albo do połowy, następnie znów dobije do 90 i tak w kółko. Sytuacja nie zawsze ma miejsce, czasem jest wszystko w porządku.

Trochę poczytałem temat, ale kurde jedni piszą, że czujnik inni że termostat i zgłupiałem.

Co radzicie ?

Chyba VAGiem sprawdzę czy termostat jest sprawny, a czujnik ponoć łatwo jest podmienić bądź sprawdzić bo jest gdzieś na wierzchu tak ?

Silnik 1.9 TDI 110 kucy, ASV
s
szymekgd
Forumowicz

Termostat moze czasem wieszac sie lub zamykac/otwierac w nie calym zakresie pracy i ciezko to sprawdzic, ja bym sie nie bawil w sprawdzanie tylko wymienil.
Za wskazania temp. na zegarach odpowiedzialna jest czesc G2 czujnika temp. plynu chlodz., mozna sprawdzic ja miernikiem lub VAGiem (np. porownujac temp. z czujnika G2 z G62)
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

Co Niedomaga: Czujnik? czy Termostat?
Jeśli pojawiają się niedomagania na wskazówce - podejrzewamy czujnik lub termostat wtedy trzeba sprawdzić temperaturę węży przy chłodnicy (górny i dolny) i porównać, Jeśli górny i dolny mają podobną temperaturę to znaczy że termostat nie domyka się.
Termostat Jeśli temperatura na wskaźniku równo podnosi się do 80°C na postoju i spada równo podczas jazdy do 60°C i (nie skacze wskazówka na 0°C czy na 110°C).
Czujnik Jeśli wskazówka podaje różne wartości w zakresie od 0°C do 110°C w różnych warunkach to wtedy wymienić czujnik.
U mnie padł termostat tzn silnik dopiero po dłuższej jeździe zaczynał łapać temp, na postoju trwało to krócej i miałem pełne 90stopni jak tylko ruszałem temp powoli spadała.
Po wymianie termostatu okazało się że stary za wcześnie sie otwierał i puszczał płyn do chłodnicy.
Termostat jaki kupiłem to: WAHLER 3141.87D - (usczelka w kpl.)
SZUBAR
l
lenio
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: lenio »

Dzięki Szubar za wyjaśnienie. Ale co z tymi obrotami u mnie ? Czy temp. silnika ma na to jakiś wpływ ? Ps. wymieniałem ostatnio filtr paliwa i wężyki przelewowe wtryskiwaczy . Dziś jechałem 100 km i temp. 80 stopni ( chwilowo spadała na 70) i zawieszały mi się chwilowo obroty. Jakby silnik szybciej pracował. Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.

Komputer mając błędną informacje o temperaturze silnika, nieprawidłowo dobiera skład mieszanki, która ściśle powiązana jest z temperaturą, Stąd takie obroty.
Co o tym myślicie ? czujnik ?
s
szymekgd
Forumowicz

lenio pisze:[...]Komputer mając błędną informacje o temperaturze silnika, nieprawidłowo dobiera skład mieszanki, która ściśle powiązana jest z temperaturą, Stąd takie obroty.
Co o tym myślicie ? czujnik ?

Mysle, ze to bledne rozumowanie, w ecu sa zapisane dane ktore dla danych obrotow wyliczaja sklad mieszanki na podst. odczytow min. z czujnika temp. (przeplywki itp.), zmiana temp. to zwiekszenie/zmniejszenie ilosci paliwa tak, zeby obroty byly na zadanym poziomie, wg. mojego rozumowania nizsza temp. podawana przez czujnik to wyzsze dawki paliwa podawane na pompki.
p
pyziu
Forumowicz

Post autor: pyziu »

Panowie,

Podlacze sie pod temat. Chcialbym skorzystac z wymiany czujnika temp z forum LCT, ale nie moge w swoim Tolku slokalizowac tego czujnika. Czy moglby ktos wstawic fotke z Tolka z tym czujnikiem?

1.9 TDi, 2002r, 110 KM, ASV

Z gory dzieki.
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

pyziu pisze:Czy moglby ktos wstawic fotke z Tolka z tym czujnikiem?

Poczytaj temat od początku to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
ODPOWIEDZ