Jakiego typu śruby do alufelg

Tematy ogólno-techniczne
S
SebaR
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: SebaR »

Takie pytanko, czy u nas w tolkach (1M) to śruby do alusów muszą być jakieś specjalne czy mogą zastosować te od stalowych. U mnie jest taka sytuacja że dostałem w spadku razem z zakupem auta aluski z oponami letnimi i śruby do nich tylko że 16 a nie 20 sztuk. Długość tych do alusów jest minimalnie większa no i stożek troszkę inny. Wkręciłem wiec 4 na każde kolo śrub z alusuów i po jednej z stalowych, ale zastanawiam się czy tak może być.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, 02:27 przez SebaR, łącznie zmieniany 3 razy.
w
ww200
Forumowicz

Post autor: ww200 »

Wiadomo że stożek jest inny,ale jak śruba jest dociągnięta do oporu i nie wystaje bardzo za piastę to nie powinno przeszkadzać.
A najlepiej jest kupić 4 śruby zabezpieczające do alusów :)
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Ja teraz muszę kupić zabezpieczające śruby, byle nie fabryczne seatowskie, bo to tak jakby ich nie było :P
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

SebaR, proszę o dostosowanie tematu wg nieokreślonych zasad zawartych w tym poście viewtopic.php?t=2372 inaczej koszt.
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Do stalowych i aluminiowych fabrycznych łeb kulisty a do innych aluminiowych łeb stożkowy. Nie powinno się stosować np. z łbem stożkowych do stalowych itp.
Awatar użytkownika
misieek87
Forumowicz

Post autor: misieek87 »

a jeżeli chodzi o śruby zabezpieczające to proponuje firmę mcgard, sam zakupiłem komplecik w promocji w norauto za 89zł m14x1.5 pasują jak ulał i są bardzo solidnie wykonane w odróżnieniu do śrub zabezpieczających typu "norauto"
Obrazek
b
barneyoss

Jakie śruby do stalowych kół Toledo 1M?

Post autor: barneyoss »

Witam!!
Zabieram sie na dniach za przerzucenie letnich orginalnych alufelg 16" w moim Toledo na stalówki 15" z zimowymi oponami. Teraz pytanko, czy śruby będą pasować? Nie musza byc krótsze?? W poprzedniej Cordobie miałem odzielne zestawy śrub lato/zima (zimowe krótrze) i okazuje sie, że najwyraźniej sprzedałem auto nieumyśłnie z drugim komletem śrub w bagażniku :-/. Teraz niewiem czy musze kupować kolejny komplet czy podejdą te co są??
Ostatnio zmieniony 02 gru 2010, 20:37 przez barneyoss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
grzesiek998
Forumowicz

Post autor: grzesiek998 »

te od oryginalnych alu beda pasowac do stalówek tez sie na poczatku u siebie tak zastanawialem ale wszystko pasi
MR Motors - 140KM 313Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: bartek »

długość-pasuje, ale ja przy alu mam śruby "stożki", a do stalówek są zaokrąglone. chodzi o miejsce styku śruby z felgą. śruba od alki może nie przylegać do zaokrąglonego gniazda stalówki.
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
l
lofiks
Forumowicz

Post autor: lofiks »

a czy roznorodność szpilek ktorymi sa przykrecone stalowe felgi moze wplywac na to ze przy wiekszych predkosciach mam wrazenie buksowanie kol i slabej przyczepnosci? jak rozumiem wymienic wszystkie szpilki na te z kolnierzami bo mam tez takie ktore wygladaja jakby mialy wpasc w otwor w feldze:)
ODPOWIEDZ