[1M] Błąd poduszki powietrznej

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
k
kamilwsp
Forumowicz

Post autor: kamilwsp »

graffity a czemu wymieniasz na drugi? sensor zapamietal crash? jak tak to da sie go skasowac bez wymiany calego sensora. chyba zefizycznie jest uszkodzony to co innego
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
g
graffity1
Forumowicz

Post autor: graffity1 »

Chcę wymienić bo skanowałem poduchy starym vagiem i mi wywaliło błąd 65535 i z tego co czytałem to muszę wymienić sterownik bo go w ten sposób uszkodziłem :-/ chyba że ktoś zna jakiś sposób na skasowanie tego błędu to bym był wdzięczny za informacje :-) znalazłem na forum że ktoś pozbył się tego błędu ale tez nie wie w jaki sposób bo to mu ktoś robił....
A i jak będe zmuszony kupić drugi sterownik to na jakie oznaczenia muszę patrzeć??i czy po założeniu drugiego trzeba kasować błędy??
graffity1
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Z netu mozna wyczytac, ze Twoj blad 65535 wskazuje blad wewn. sterownika, skad pewnosc, ze to od poduszek? Czysciles styki, sprawdzales przekaznik 109?
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

graffity1 pisze:skanowałem poduchy starym vagiem i mi wywaliło błąd 65535

Pewnie uwaliłeś sterownik. Zobacz jaki numer ma sterownik, jeśli 6Q0-909-605-A to skanowanie starym VAGiem nieodwracalnie go uszkadza (teoretycznie).
Więcej możesz poczytać TUTAJ

....Było już na forum o tym...
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
toledziak95
Forumowicz

Post autor: toledziak95 »

Miałem ten sam błąd w Pasku B5, winny był wężyk ciśnienia atmosferycznego w kompie.
s
szymekgd
Forumowicz

toledziak95 pisze:Miałem ten sam błąd w Pasku B5, winny był wężyk ciśnienia atmosferycznego w kompie.

Ale pewnie dodatkowo miales blad 00575?
k
kamilwsp
Forumowicz

szymekgd co ma przekaznik 109 do sensora poduszek :mrgreen: .,
da sie skasowac blad ale sterownik na stol i robota dla elektronika. tutaj zabawa bitami wchodzi w gre a zwykly laik tego nie ogarnie. ile stoja na allegro takie sterowniki. ?? najlepiej z takim samym numerem bo z innym bedzie mial inna konfiguracje tj ilosc jaśków napinacze itp..
VAG i inne...
s
szymekgd
Forumowicz

kamilwsp pisze:szymekgd co ma przekaznik 109 do sensora poduszek :mrgreen: .[...]

Do sensora nic, ale blad 65535 sygnalizuje wewn. blad sterownika ktory moze byc spowodowany np. wadliwym napieciem podawanym przez ten przekaznik.

kamilwsp pisze:[...]da sie skasowac blad ale sterownik na stol i robota dla elektronika. tutaj zabawa bitami wchodzi w gre a zwykly laik tego nie ogarnie. ile stoja na allegro takie sterowniki. ?? najlepiej z takim samym numerem bo z innym bedzie mial inna konfiguracje tj ilosc jaśków napinacze itp..

Nie chodzi o zmiane oprogramowania sterownika, tylko uszkodzenie czesci elektronicznej.
k
kamilwsp
Forumowicz

i tak wniosek jest taki ze czasami zabawa kabelkami za 50 zl nie jest oplacalna. dowodem jest wlasnie ten przypadek. nawet jest ostrzezenie w tych vagach zeby nie laczyc sie z danym sterownikiem airbag.
VAG i inne...
g
graffity1
Forumowicz

Post autor: graffity1 »

kamilwsp pisze:nawet jest ostrzezenie w tych vagach zeby nie laczyc sie z danym sterownikiem airbag.

W polskiej wersji ostrzeżenia nie było :-/ dopiero gdy połączyłem się inną wersją 302 takie ostrzeżenie się pokazało ale niestety już było za póżno....
Ja mam wesje sterownika z tymi właśnie oznaczeniami : 6Q0-909-605-A, czyli mam takiej szukać?? i więcej nie ma żadnych dodatkowych oznaczeń??na ilość poduszek czy coś takiego?? dodam że ja mam ich 4 kierownica pasażer i w bokach siedzeń.
graffity1
ODPOWIEDZ