graffity a czemu wymieniasz na drugi? sensor zapamietal crash? jak tak to da sie go skasowac bez wymiany calego sensora. chyba zefizycznie jest uszkodzony to co innego
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
Chcę wymienić bo skanowałem poduchy starym vagiem i mi wywaliło błąd 65535 i z tego co czytałem to muszę wymienić sterownik bo go w ten sposób uszkodziłem chyba że ktoś zna jakiś sposób na skasowanie tego błędu to bym był wdzięczny za informacje znalazłem na forum że ktoś pozbył się tego błędu ale tez nie wie w jaki sposób bo to mu ktoś robił....
A i jak będe zmuszony kupić drugi sterownik to na jakie oznaczenia muszę patrzeć??i czy po założeniu drugiego trzeba kasować błędy??
Z netu mozna wyczytac, ze Twoj blad 65535 wskazuje blad wewn. sterownika, skad pewnosc, ze to od poduszek? Czysciles styki, sprawdzales przekaznik 109?
graffity1 pisze:skanowałem poduchy starym vagiem i mi wywaliło błąd 65535
Pewnie uwaliłeś sterownik. Zobacz jaki numer ma sterownik, jeśli 6Q0-909-605-A to skanowanie starym VAGiem nieodwracalnie go uszkadza (teoretycznie).
Więcej możesz poczytać TUTAJ
szymekgd co ma przekaznik 109 do sensora poduszek .,
da sie skasowac blad ale sterownik na stol i robota dla elektronika. tutaj zabawa bitami wchodzi w gre a zwykly laik tego nie ogarnie. ile stoja na allegro takie sterowniki. ?? najlepiej z takim samym numerem bo z innym bedzie mial inna konfiguracje tj ilosc jaśków napinacze itp..
VAG i inne...
kamilwsp pisze:szymekgd co ma przekaznik 109 do sensora poduszek .[...]
Do sensora nic, ale blad 65535 sygnalizuje wewn. blad sterownika ktory moze byc spowodowany np. wadliwym napieciem podawanym przez ten przekaznik.
kamilwsp pisze:[...]da sie skasowac blad ale sterownik na stol i robota dla elektronika. tutaj zabawa bitami wchodzi w gre a zwykly laik tego nie ogarnie. ile stoja na allegro takie sterowniki. ?? najlepiej z takim samym numerem bo z innym bedzie mial inna konfiguracje tj ilosc jaśków napinacze itp..
Nie chodzi o zmiane oprogramowania sterownika, tylko uszkodzenie czesci elektronicznej.
i tak wniosek jest taki ze czasami zabawa kabelkami za 50 zl nie jest oplacalna. dowodem jest wlasnie ten przypadek. nawet jest ostrzezenie w tych vagach zeby nie laczyc sie z danym sterownikiem airbag.
VAG i inne...
kamilwsp pisze:nawet jest ostrzezenie w tych vagach zeby nie laczyc sie z danym sterownikiem airbag.
W polskiej wersji ostrzeżenia nie było dopiero gdy połączyłem się inną wersją 302 takie ostrzeżenie się pokazało ale niestety już było za póżno....
Ja mam wesje sterownika z tymi właśnie oznaczeniami : 6Q0-909-605-A, czyli mam takiej szukać?? i więcej nie ma żadnych dodatkowych oznaczeń??na ilość poduszek czy coś takiego?? dodam że ja mam ich 4 kierownica pasażer i w bokach siedzeń.