Nie ma problemu Ja świadonie wybrałem 72Ah bo mi znajomy elektryk powiedział ze jak robie w wiekszosci krotkie przebiegi to takiego np 77Ah nie doładuje i szybko go załatwie. POzdrawiami miłego urzytkowania
Ja akurat mam od 3 lat BOSCH Silver 74AH 680A,jedna wielka masakra.Przy obecnych temperaturach po nocy ma 12.4V a przy odpalaniu spada do 10.7V.W takim przypadku mnie także czeka wymiana aku i na pewno nie będzie to już BOSCH.
Prąd rozruchowy to się sprawdza przy zapalonym silniku ? Bo wczoraj byłem i mechanik mi sprawdził gdy silnik był wyłączony i pokazało mu komunikat 330 i bateria do wymiany a na akumulatorze pisze 540 bądź 570 nie pamiętam a mam problem z odpalaniem jak temp. spada na minus
MI mechanik elektryk samochodowy sprawdzal na wylaczonym silniku kazał tylko podniesc maske i podlaczyl jakies urzadzonko do aku ii sprawdzalo on aku jakies 3 minutyi wtedy stwierdzil ze jest 60% pradu rozruchowego wiec jak na diesla to szmelc - a ten stary aku lata teraz a Astrze II 1.6 Pb i smiga jak nowy A ja zakupilem Centre Future 72Ah i 720A ale to bylo rok temu.
Ja zakupilem niedawno akumulator Centra Futura 72Ah i jestem bardzo zadowolony. Kreci jak szalony po kilkudniowym postoju, przy nocnych przymrozkach. Sprzedawca powidzial ze Centry maja w rzeczywistosci wiekszy prad rozruchowy niz jest na nich napisane, co w rezultacie znacznie ulatwia odpalanie w niskich temperaturach i daje wieksze korzysci finansowe (stosunek cena/prad rozruchowy). Nie wiem jak jest w innych ale mnie to przekonalo, do tego gwarancja - 3 lata. Przy zakupie sprawdzil przy mnie trzy sztuki i dal mi ta o najlepszych parametrach - 830 A przy nominalnej wartosci 720A!. Cena - 340 zł w firmie Motorex na Krakowskiej. Polecam.
Co do gwarancji 3y letniej to bym tak sie nie cieszyl, kumplowi po roku padla cela w centrze, oddal na gwarancji, ekspertyza producenta wykazala, ze winny jest uzytkownik