"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Witam. U mnie tez teraz nie swieci zadne swiatło cofania a na dodatek czujnik cofania tez sie nie włancza. Nie wiem co jest grane. Ostatnio miałem robione sprzęglo i czyżby tez mi nie podlączyli wszystkiego ????
ja mam ten sam problem w 1L. nie działają mi światła cofania. sprawdziłem żarówki i bezpieczniki i są ok a świateł nie ma. gdzie w 1L sjest ten czujnik i jak można sprawdzić czy to faktycznie on padł?
pistol, sprawdź styki w klapie (po otwarciu z lewej przy krawędzi takie 4 bolce: cofanie, p.mgielne, ośw. tablicy i grzanie szyby - kolejność może być inna, nie pamiętam dokładnie). Może się wytrzeć i nie styka (daj podkładkę), albo się bolec zawiesi w oprawie i trzeba potraktować "dezodorantem" (WD40). Mi przez nie nie działało ogrzewanie tylnej szyby w zimie.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
ok dzięki za podpowiedź:) ale mimo wszystko dla zaspokojenia mojej ciekawości mógłby ktoś napisać gdzie jest ten czujnik i czy idzie go jakoś sprawdzić:)
[ Dodano: 2011-08-29, 16:19 ] nie wiem czy to ma znaczenie, ale zapomniałem dodać że światła przeciwmgielne w klapie które są obok cofania świecą się normalnie
pistol pisze:mógłby ktoś napisać gdzie jest ten czujnik i czy idzie go jakoś sprawdzić:)
Czujnik/włącznik świateł cofania jest u góry skrzyni z prawej strony między łapą, a mechanizmem wybieraka. Sprawdza się go np. omomierzem. Wrzucasz bieg i sprawdzasz czy przewodzi, wrzucasz wsteczny i też sprawdzasz. Jeśli na wstecznym jest przejście, a na innym biegu/luzie nie ma to jest OK. W przeciwnym razie coś jest z włącznikiem. Tu masz umiejscowienie włącznika:
pistol pisze:nie wiem czy to ma znaczenie, ale zapomniałem dodać że światła przeciwmgielne w klapie które są obok cofania świecą się normalnie
Nie ma znaczenia. To są osobne styki. Tu masz foto gdzie szukać styków w klapie.
Odpowiedniki są przy progu.
A masz dobre żarówki?
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ