Jako iz zblizaja sie jesienne deszcze, tez powalczylem z drzwiami w tolku
Generalnie mam wrazenie, ze rozwiazanie w postaci wymiany uszczelki albo samo zasilikonowanie nie ma najmniejszego sensu. Zobaczcie sobie na konstrukcje drzwi - jesli uszczelka bedzie idealnie trzymala, to miedzy blachami i uszczelka tworzy sie idealny 'zbiornik' na wode, ktora bedzie sobie tam stala. Jedyne sensowne rozwiazanie to folia, jak na pierwszej stronie tematu. No i trzeba ja dac dokladnie tak, jak napisane: u gory pod uszczelke, a na dole puscic luzno do srodka drzwi.
Sprawdzilem u siebie i sama folia to polowa sukcesu - czasami i tak kropelka potrafi splynac do uszczelki. Podejrzewam, ze przedostaje sie przez dziury, ktore musimy zrobic w folii, zeby wszystko przykrecic. Wiec na dole i tak jeszcze dalem silikon pod uszczelke. Tutaj trzeba uwazac - silikon uniwersalny albo sanitarny tak 'zlapie', ze jesli kiedys bedziemy chcieli odkleic boczek to bedzie przerabane. Lepiej uzyc silikonu dekarskiego, bo on pozostaje 'miekki' (nigdy tak do konca nie zasycha) i mozna spokojnie odkleic boczek. Sprawdzilem - po 2 dniach dalo sie spokojnie sciagnac.
Tak przy okazji drzwi - zmienialem w jednych i drugich przednich drzwiach podnosniki szyb (w starych pourywaly sie juz linki). Jedno moge powiedziec: uwazajcie na takie podnosniki:
Cholernie ciezko sie je zaklada. Nie da sie zrobic tak jak fabryczne (przykrecasz do blachy, a potem cala blache do drzwi), bo blacha z tym podnosnikiem nie wchodzi w otwor w drzwiach... Trzeba sie niezle nagimnatykowac, zeby go zalozyc.
Z drugiej strony mam taki:
I jest duzo latwiejszy w montazu, chociaz nie wyglada na jakos super-trwaly.
Zastanawiam sie, czy nie sensowniejsze jest cos takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1267457762
Moze ktos juz takie kupowal i moze powiedziec cos wiecej na temat jakosci?