Czy z włączoną blokadą TSC mozna skręcać kołami?

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzesiek998
Forumowicz

Post autor: grzesiek998 »

chodzi mi o to czy przy wlączonej blokadzie mechanizmu róznicowego można skrecać koła czy nie jak to jest w samochodach terenowych czy tam jest inne zastosowanie bo widziałem na filmiku jak leonem świrował z właczoną blokadą...oświecić mnie prosze!dzieki
Awatar użytkownika
maniekmc
Forumowicz

Post autor: maniekmc »

Dziwne, wręcz przerażające pytanie- pewnie ,że można skręcać kołami- ten system zapobiega poślizgowi kół podczas ruszania, a więc gdyby nie można było skręcać to po co system????
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
grzesiek998
Forumowicz

ale nie chodzi mi o to......jak guziczek nie jest wcisniety jak w zime probowalem wyjechac z zaspy to sie dlawil i nie chcial isc a jak wcisnalem przycisk TSC oba kola krecily sie bez oporow i mielily snieg na pelnych obrotach i w tym momencie czy mozna skrecac kolami???bo jak w terenowce sie zapnie blokade mostu to nie mozna tu jest tak samo czy nie?
MR Motors - 140KM 313Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: dominik »

grzesiek998, tcs ,,pomaga" Ci na śliskiej drodze. Jak przeczytał byś w instrukcji obsługo o tym systemie to dowiedział byś sie żę jak sie zakopałeś w śniegu to go powinieneś wyłączyć. Również gdy np masz stromą górę i pod jednym kołem masz mokrą trawę a pod drugim asfalt to też system powinien być wyłączony :)
Awatar użytkownika
grzesiek998
Forumowicz

a jak jest w sytuacji jaka opisalem?szkodzi to jak sie skreci kola czy nie?
MR Motors - 140KM 313Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

grzesiek998 pisze:a jak jest w sytuacji jaka opisalem?szkodzi to jak sie skreci kola czy nie?
Swojego czasu na parkingu w ostatnią zimę nie było miejsca, to się wpierdzieliłem w sporą zaspę. Aż się chłopaki z parkingu śmiali, że nie wyjadę. Wróciłem, wrzuciłem wsteczny i z TCS miazga, wyłączyłem kontrolę trakcji, but i wyszedł bez problemu, a chłopakom szczena opadła :DDD Tolek Power :P Kołami skręcać możesz bezstresowo, nic się nie stanie ;)
Awatar użytkownika
grzesiek998
Forumowicz

no dzieki za rozjaśnienie umysłu
MR Motors - 140KM 313Nm
Obrazek
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

Post autor: kuba88w »

Sony pisze:Wróciłem, wrzuciłem wsteczny i z TCS miazga, wyłączyłem kontrolę trakcji, but i wyszedł bez problemu, a chłopakom szczena opadła

Odgrzewam starego kotleta ;-) Zacząłem sobie czytać o tym systemie TCS i w sumie nie kumam... Po co jest ten system antypoślizgowy (TCS) skoro żeby m.in. wydostać się z zaspy albo ruszyć na śliskej nawierzchni pod górę trzeba go wyłączyć :mrgreen: ? Ja z włączonym systemem próbowałem ruszyć pod górę na drodze ze śniegiem i lodem i chrupało, zgrzytało ale w końcu ruszył do przodu :-) Jak coś źle przeczytałem albo zrozumiałem to wybaczcie ;-)
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

kuba88w pisze:Po co jest ten system antypoślizgowy (TCS) skoro żeby m.in. wydostać się z zaspy albo ruszyć na śliskej nawierzchni pod górę trzeba go wyłączyć :mrgreen: ?

kuba88w, w swoim pytaniu zawarłeś poniekąd odpowiedź na nie, którą wytłuściłem :P System ten pomaga zapobiegać wpadnięciu w poślizg poprzez blokowanie koła, które właśnie w takowy poślizg ma ochotę wpaść :) Ja akurat go wtedy wyłączyłem, bo po wyłączeniu koło nie jest blokowane i z zaspy łatwiej wyjechać ;)
ODPOWIEDZ