[1M] Kontrolka oleju

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
voyager2550
Forumowicz

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: voyager2550 »

mari018 pisze:co morze być tego przyczyną ?/

może poprawisz to słowo ''morze'' :-P
Awatar użytkownika
kempes
Forumowicz

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: kempes »

Witam

Od kilku dni pali mi sie kontrolka oleju na pomarańczowo (czyli stan oleju lub ciśnienie), na poczatku sprawdziłem stan - troche brakowało ale 0,5 litra i było OK, Następnie zamiast czujnika ciśnienia obok filtra oleju wkręciłem zegar by zmierzyć ciśnienie - prawie 2 bary na wolnych obrotach i bez problemu dochodzi do 6 barów jak się gazuje - więc z ciśnieniem wszystko w porządku, na wszelki wypadek wymieniłem takze ten czujnik - ale kontrolka nadal swieci na pomarańczowo, pojechałem więc na VAG ale nie wykryto żadnych błędów silnika. Póki co nic mi nie przychodzi do głowy spróbuje może jeszcze przeczyścić czujnik poziomu oleju który znajduje się na misce olejowej, może się jakoś uszkodził bo jeżdżę bez osłony dolnej silnika i używam karchera. Jakby komuś coś przyszło do głowy to prosze o radę
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: koti »

kempes pisze:Jakby komuś coś przyszło do głowy to prosze o radę

Sprawdź mikroprzełącznik przy zamku maski (jeżeli jest takowy wogóle).
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: dominik »

mi mrugała przy odpalaniu i gasła. Okazało się iż był czujnik walnięty ale dowiedziałem się że też jest mikrostyk przy zamku maski i też jest możliwość że jest czujnik jakości oleju ( ale to jakaś lipa chyba) choć źródło od pracownika z ASO
Awatar użytkownika
kempes
Forumowicz

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: kempes »

zdjąłem kleme z akumulatora i pomogło :) Kontrolka się już nie świeci .
Awatar użytkownika
Pendzik
Forumowicz

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: Pendzik »

Witam. Koledzy potrzebuje pomocy. Dzisiaj po robocie odpaliłem auto i w drogę. Zaraz po ruszeniu zapaliła się kontrolka oleju na czerwono wraz z sygnałem dźwiękowym i zaczęła migać. Natychmiast zatrzymałem auto i zgasiłem, po czym zapaliłem i ruszyłem i znowu to samo. Zatrzymałem i macha w górę sprawdzić stan oleju, jest ok. Odpalam i ruszam i znowu zaczyna migać ale po woli jadę i po jakiś 300 m zgasła i jest spokój. Paliłem auto kilka razy i się nie zapaliła. Co to może być, czy to przez te mrozy czujnik świruje czy jak?
Awatar użytkownika
OMEGA
Forumowicz
Auto: 1M
Model: ARL

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: OMEGA »

Pendzik pisze:Witam. Koledzy potrzebuje pomocy. Dzisiaj po robocie odpaliłem auto i w drogę. Zaraz po ruszeniu zapaliła się kontrolka oleju na czerwono wraz z sygnałem dźwiękowym i zaczęła migać. Natychmiast zatrzymałem auto i zgasiłem, po czym zapaliłem i ruszyłem i znowu to samo. Zatrzymałem i macha w górę sprawdzić stan oleju, jest ok. Odpalam i ruszam i znowu zaczyna migać ale po woli jadę i po jakiś 300 m zgasła i jest spokój. Paliłem auto kilka razy i się nie zapaliła. Co to może być, czy to przez te mrozy czujnik świruje czy jak?
Najlepiej jak masz vaga to sprawdź czy błędów nie ma,po rozgrzaniu kontrolka się nie włączała?
Kiedy wymieniałeś filtr oleju i olej i na jakie bo niektórzy mieli problem przez filtr filtrona ale to przy wyższych RPM`ach. Pompa oleju chyba nie padła.
Black gold
Awatar użytkownika
Pendzik
Forumowicz

[1M] Kontrolka oleju

Niestety vaga nie mam. Kontrolka już się nie zapala i wszystko jest ok. Olej
(Castrol 5w 40) wraz z filtrem (Bosch) ma nalatane jakieś 9 tys.km
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

[1M] Kontrolka oleju

Post autor: Szymek08 »

mi się kontrolka od oleju nie świeci ale dziś zakładałem osłonę pod silnik i zauważyłem że uszczelki (znaczy moje uszczelnienie syliconem) na chłodnicy oleju puściło i zaczęła się pocić i troszkę pociekło po tej pięknej nocy jutro zamówię uszczelki i jak się zrobi cieplej to wymienię no i doleję oleju bo przy wymianie tych uszczelek to podobno ok 0.5l idzie się gonić :-)
Awatar użytkownika
Pendzik
Forumowicz

[1M] Kontrolka oleju

Ja wycieków nie mam. Bylem przed chwilą odpalić auto i wszystko jest dobrze, kontrolka się nie zapala jak auto chodzi. Jeszcze jakieś sugestie?
ODPOWIEDZ