No tak ale to już jest w samym radiu niefabrycznym, że nie zasila. Po prostu nie wykorzystuje tego pinu. Fabryczne radio po włączeniu puszcza sygnał z tego pinu przez kabel antenowy do wzmacniacza. Po wyłączeniu radia napięcie znika żeby nie rozładował się akumulator. Niefabryczne radio daje za małe napięcie na antenę po prostu. Separator to jest jakby przedłużka do anteny z wyjściem właśnie na to dodatkowe napięcie. To wyjście separatora podpina się pod przewód, na którym pojawia się napięcie po włączeniu radia (nie na stałe bo będzie rozładowywało akumulator na postoju).
Podsumowując ten dodatkowy przewód podłączasz pod przewody wychodzące z radia a nie pod pin 5 w kostce ISO.
kornat, skąd jesteś bo widzę że z Podkarpacia. Może sąsiadami jesteśmy
Każde radio (osobiście sprawdzałem na dwóch SONY, dwóch Pioneerach, jednym JVC) po włączeniu radia na pin nr 5 podawane jest +12V po wyłączeniu znika. Jeżeli twierdzisz że to tylko przedłużka to powiedź mi czemu ta rurka jest taka długa? Na chłopski rozum coś w niej musi siedzieć nie sądzisz? Przecież wystarczyła by tylko sama końcówka która zajmuje nie wiele miejsca a nie taka lufa przez którą czasem nie chce wejść radio. A otóż w tej rurce jest płytka (wzmacniacz i z niego wychodzi ten niebieski przewód). Jako żebym nie był goło słowny idź do sklepu i weź do ręki dwie anteny (jedną bez wzmacniacza a drugą z) i porównaj końcówki. Bez wzmacniacza będziesz miał tylko dwie żyły takie coś jak kabel do telewizora a z wzmacniaczem będziesz miał taką samą końcówkę + jeden oddzielny kabel.
Antena ze wzmacniaczem (separatorem)
http://allegro.pl/item1066183025_antena ... t_e72.html Antena bez wzmacniacza
http://allegro.pl/item1064296299_antena ... aku_2.html Co do podpięcia to może być pin nr 5 albo pod wychodzący z radia niebieski kabelek (remote)
P.S. Ja z okolic Tarnobrzega
No oczywiście, że w środku coś tam jest Pisząc przedłużka użyłem dużego uproszczenia. Sam układ nie jest skomplikowany a nawet jest banalnie prosty ale po grzyba bawić się samemu w składanie tego jak za 10zł można kupić gotowe.
Dam przykład akurat z golfa 4 ale konstrukcja jest taka sama. Mieszkam kawałek od Rzeszowa. Bez separatora golf odbierał tylko RMF i to nie czysto. Po założeniu separatora łapie wszystko.
Przetestuję na czasie i zobaczę jak się zachowuje z separatorem jak i bez. Ja na JVC i tylko przejściówce z DIN na ISO jadą od Niska do RZ słuchałem MAX i dosyć czysto.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Ja mam Alpine i jestem mega zadowolony!! na seryjnych głośnikach przy 12 nie słychać co pasażer mówi!! jest bardzo czysty dźwięk i naprawde jest przyjemność ze słuchania ma podstawowe funkcje , podbicie basów oraz możliwość ustawienia herców na basie i sopranie:)
http://www.allegro.pl/item1094183866_al ... _w_wa.html
a druga zaleta jest ze jest podświetlanie bursztynowe, i wiele się nie różni od podświetlania seryjnego i przyjemnie wygląda z czerwienią:)
Kaspoll1988, ja posiadam Alpine CDE 102Ri i u mnie mozna ustawic 4 barwy podswietlenia i jest idento czerwien jak naszego autka moze i w twoim mozna tak zrobic oprocz oznaczeniem nasze radyjka niczym sie nie różnią na pierwszy rzut
Niestety przewertowałem całą instrukcje ale i tak jest ładnie. Ja rozkminiałem jak połączyć sie z telefonem przez blutooth i się doczytałem że trzeba mieć transponder ale radyjko poezja:) jestem bardzo zadowolony banalne w obsłudze i przede wszystkim czytelne
W końcu mam radio, separator i ramkę. Podpowiecie jak podłączyć ten separator? Nie wiem gdzie niebieski kabel wpiąć, służy on jako zasilanie do separatora.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".