Przycisk cyrkulacji powietrza

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Chodzi mi o przycisk zamkniecia wlotów powietrza do kabiny ten przycisk z ta zakrecona strzałka.
Wydaje mi sie ze on nie działa tzn odbija sprezyna ale nie czuc nic poza tym chodzi luzno poprostu
i tu moje pytanie czy on tak ma czy jest zapsuta zapadka i ewentualnie jak to naprawic
Czy po właczeniu tego przycisku zaswieca sie jakas kontrolka informujaca o tym ??
Ostatnio zmieniony 30 mar 2010, 20:36 przez Kitaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rossi
Forumowicz

Re: Przycisk cyrkulacji powietrza

Post autor: rossi »

Kitaj pisze:Chodzi mi o przycisk zamkniecia wlotów powietrza do kabiny ten przycisk z ta zakrecona strzałka.
Wydaje mi sie ze on nie działa tzn odbija sprezyna ale nie czuc nic poza tym chodzi luzno poprostu
i tu moje pytanie czy on tak ma czy jest zapsuta zapadka i ewentualnie jak to naprawic
Czy po właczeniu tego przycisku zaswieca sie jakas kontrolka informujaca o tym ??

z tego co pamietam to obieg zamknięty da sie włączyc tylko w określonych ustawieniach kierunku nawiewu ;-) na wszystkich ustawieniach odbija Ci ten przycisk :?:
TOLEDO ARL
p
pingpong
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 SR

Post autor: pingpong »

jeśli jest włączony to właśnie ta "zakręcona strzałka" zostaje podświetlona. napewno nie da sie włączyć jeśli skierujesz nadmuch na szyby.
pingpong
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz

własnie w tym problem ze ani sie nie podswietla ani na rzadnym kiereunku nawiewu nie działa przed chwila sprawdzałem
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

Post autor: Tomas »

kitaj, masz climatronica? jak nie masz to spróbuj wyciągnąć ten przycisk. Moim zdaniem przyczyna leży w samym włączniku, bo nie świeci i nie włącza obiegu wewnętrznego. Może coś tam nie łączy (jakiś kabelek czy cuś).
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz

nie mam klimy w aucie
a co do tego przycisku to czuje opor sprezyny ale w ogole nie czuje zeby jakas zapadka sie właczała czy cos tak jak w odkurzaczu wciskasz pstryknie i sprezyna odbija a tu tylko odbija no chyba ze to tak ma byc tylko styki nie łacza
a jak sie dobrac do tego przycisku ??
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

A da się jakoś zdjąć panel od climatronica? Mam czymś zalane przyciski z prawej strony i jak jest ciepło to się blokują i słabo odbijają. Czyściłem już spirytusem, trochę pomogło. Pozostał tylko przycisk od cyrkulacji powietrza.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

koti pisze:A da się jakoś zdjąć panel od climatronica? Mam czymś zalane przyciski z prawej strony i jak jest ciepło to się blokują i słabo odbijają. Czyściłem już spirytusem, trochę pomogło. Pozostał tylko przycisk od cyrkulacji powietrza.

Mam coś podobnego przyciski od zwiększania i zmnijszania sily nawiewu zalane cola :( i tez nie wiem jak to oczyścić może coś jest w sprayu ??
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Ja brałem atomizer, zanurzałem w spirytusie i tak pryskałem. Później wycierałem papierowym ręcznikiem. Trochę pomogło.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
l
lofiks
Forumowicz

obieg zamkniety

Post autor: lofiks »

a u mnie z kolei przycisk zamknietego obiegu nie odbija..tzn moge go wlaczyc ale nie slysze aby cos sie dzialo po jego wcisnieciu...w aucie robi sie cieplo po takim samym czasie jak z otwartym obiegiem a i nie slychac by zwrotnice sie ustawialy jakos inaczej niz przy nawiewie otwartym.. jak mozna sprawdzic czy obieg wewnetrzy sie załacza? - mialem do tej pory lagune to tam ewidentnie bylo slychac ze sie zwrotnice inaczej ustawiaja, tzn ze cos sie dzieje po zamknieciu obiegu... :-(
ODPOWIEDZ