Przedwczoraj wjechałem na kanał i okazało się, że dobrze kombinowałem. Otóż odkręciłem plastikową osłonę wtyczki sondy lambda za katalizatorem, rozpiąłem wtyczkę i zobaczyłem w środku wodę
Wtyczka niby ma uszczelkę, ale jak widać, nie jest ona idealna
Wysuszyłem wszystko ładnie i po spięciu zaizolowałem porządnie taśmą
Kiedy podeszła tam woda, lambda wysyłała mocno przekłamane sygnały i komputer głupiał. Teraz wszystko powinno być ok

Sony pisze:16500 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Implausible Signal
Czujnik G62 - czyli coś się zaczyna dziać z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego - sygnał jest lekko niezrozumiały dla komputera. Dostaje on prawdopodobnie nieprawidłowe dane o temperaturze silnika, więc podaje za dużą dawkę paliwa na wtryskiwacze twierdząc że silnik jest jeszcze nie rozgrzany lub nie dogrzany - czyli działa częściowo automatyczne ssanie i większe zużycie paliwa.
Czujnik wymienilem na nowy. Kupilem niby oryginalny, z ta roznica, ze czarny, a mialem zielony. Czy jest jakas roznica miedzy tymi czujnikami ? Kupilem w sklpeie z czesciami do grupy Vag. Ogolnie z tego co zauwazylem to wolno rosnie temperatura na tym nowym czujniku, no chyba, ze to moje jakies subiektywne odczucie.17916 - Idle Control Sys: Upper Regulation Limit Reached
Takie rzeczy polecam kupować w ASO. Chyba że cena byłaby kosmos to ew. poszukiwania dalsze. Pewny jesteś, że te same numery ma co oryginał ?gregstone pisze:Kupilem niby oryginalny

viewtopic.php?t=2523