[1L] Otwieranie i domykanie szyb z kluczyka

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Wszystko jest w porządku. To jest akurat normalne że wszystkie szyby się otwierają jak zostawisz kluczyk w jednym poożeniu. Tylko kurde nie pamiętam czy nie powinny czasem wracac do stanu wyjścia przy zamykaniu auta z kluczyka :/
Awatar użytkownika
yarot
Forumowicz

Post autor: yarot »

Zakładając, że w Tolkach jest tak samo jak w Leonie, wszak instalacja jest taka sama, by otworzyć szyby, przekręcam kluczyk w zamku na otwórz, wraca do pozycji wyjściowej i jeszcze raz należy przekręcić i przytrzymać na "otwórz".
Identycznie jest w przypadku zamknięcia szyb. Zasada jest taka sama jak w przypadku otwierania i zamykania szyb z pilota, póki trzymasz przycisk w pilocie szyby działają, puszczasz przycisk i stają.
m
merwin86
Forumowicz

Post autor: merwin86 »

Witam
mam toledo 1.9tdi 1998 110 afn ostatnio pojawił się u mnie taki problem iż szyba tylnia prawa pasażera po wyłaczeniu silnika potrafi się sama otworzyc badz to cała czy do polowy -różnie to się zdarza ale jest tak że czasem wogóle się nie otworzy bo taka sytuacja miała miejsce w zimie więc mogłem spokojnie spać. odłączyłem dla bezpieczenstwa ten kabelek od modułu pod tylnym siedzeniem ale wówczas gdy chce wyłączyc silnik po jezdzie przekrecam kluczyk swiatełka gasną ale silnik działa dalej dopiero możliwe jest zgaszenie auta na biegu wstecznym.Gdy silnik jest wyłaczony na kazdym biegu oprócz wstecznego swiecą sie lekko dwie kontrolki jedna od aku a druga chyba oleju .Wowczas boje się ze moze to się rozładowuje aku i podłanczam ten kabelek i czekam chwile czy szyba się nie otworzy przypadkiem.moduł wariuje cyka co chwile po takich akcjach.Nie wiem gdzie tkwi problem Prosze o pomoc

[ Dodano: 2010-03-27, 22:39 ]
Proszę o pomoc
a
andrus4

Nie działa otwieranie szyby, silnik sprawny.

Post autor: andrus4 »

Witam. Jak w temacie, nie działa elektryczne otwieranie szyby lewy tył. Słychać tylko cykanie przy próbie otwarcia bądź zamknięcia. Silnik wykręcony (myślałem, że zmieliło linkę) ale też nie działa po podpięciu "na sucho", po podpięciu do innego tolka silnik kręci normalnie. Nie mam pomysłu, vag niczego nie pokazuje.
k
kamilwsp
Forumowicz

Post autor: kamilwsp »

przeczysc styki w kostce tej duzej co wchodzi do silniczka. i piny w silniczku tez przeczysc.
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
a
andrus4

Niestety nic nie pomogło, jakieś inne propozycje?
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

Rozbierz całe tylne drzwi i będziesz widział co nie działa ? wg mnie to coś z ta linką się dzieje może spadła z jakiegoś plastiku prowadzącego a może coś się ułamało najlepiej widac po rozebraniu.
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
a
andrus4

Linka raczej cała, silnik nie działa nawet po odkręceniu od blachy więc to raczej nie linka, w innym aucie silnik kręci, spróbuję sprawdzić czy nie złamało przewodu w słupku.
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

andrus4, ja bym puścił drugi przewód :D powinno pomóc :) sprawdź może napięcie czy jest na silniku
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Czy sterowanie szybami nie działa ani z drzwi pasażera ani z kierowcy?
U mnie była wilgoć w przyciskach drzwi kierowcy i szyby zupełnie wariowały, przy opuszczaniu się podnosiły i silnik też cykał.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
ODPOWIEDZ