[1M] Czyszczenie przepływomierza w silniku benzynowym

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
Awatar użytkownika
Maly23
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Maly23 »

Maryn_20V pisze:Szczerze mówiąc nie wiem jaki "efekt" powoduje zanieczyszczona przepustnica :-)

witam mam takie same objawy.z tego co sie orientuje..tzn jak sie dzisiaj dowiedziałem u mnie wina leży po stronie przepustnicy dokładniej to chodzi o te elektronicznie sterowanie uszkodzony mam "czujnik biegu jałowego" wiec przypuszczam ze masz to samo z tego co mi mówił fachman że bardzo często jest z tym problem w seatach
D
DENEBO
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: DENEBO »

Maryn_20V pisze:Szczerze mówiąc nie wiem jaki "efekt" powoduje zanieczyszczona przepustnica :-)

To depnij wtyczkę - i zapraszam do jazdy :D

A tak w nawiasie, jak zrobi sie troszkę cieplej, profilaktycznie przeczyszczę :-) :-)

[ Dodano: 2009-02-07, 12:03 ]
W dniu dzisiejszym, ze względu na ładna pogodę postanowiłem pogrzebać co nieco przy autku. :-> Między innymi ponownie przeczyściłem przepływomierz tak jak to zrobiłem w lipcu ubiegłego roku... :-)
I naprawdę jestem zdziwiony bo dało to wymierne skutki... <zygi> Zdecydowanie i odczuwalne zwiększenie dynamiki podczas przyśpieszania :!:

Jednak coś w tym jest... :D

Pozdro...
Awatar użytkownika
Kuman
Forumowicz

Post autor: Kuman »

Jeśli chodzi o czyszczenie przepływomierza to polecam zwykły zmywacz do układów hamulcowych. Mi przepływka ucinała dawkę w TDI od 3500, po czyszczeniu było już wszystko ok i auto wyraźnie odżyło.
K
Krzyś V5
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Krzyś V5 »

Ha a jak wyczyścić przepływomierz jeżeli jest on cały zatopiony w takiej masie i nie ma żadnych styków?wtedy tylko nowy.
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: jonson22 »

maryn_20V mam ten sam problem jak położę lekko nogę to mi spadają obroty mi sie wydaje ze to rozciągnięta linka gazu rozwiązałeś jakoś problem?
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

janson22 ja od czasu do czasu mam identyczny problem. jakieś półtora miesiąca temu czyściłem przepustnicę, więc to raczej nie od tego. U mnie w 1M 1,6 16V nie ma linki gazu i przypuszczam, że u Ciebie też są potencjometry... Zastanawia mnie czym spowodowany jest ten problem, a przyznam, że odrobinę mnie to irytuje ;-)
siwy_a1
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: jonson22 »

mnie to wku***a w korku:) kurcze ja to widzialem linke przy przepustnicy i tam gdzie się ja zaklada sa lekkie luzy i moze to to ?
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

Maryn_20V a Ty masz linkę gazu? bo masz chyba taki sam silnik jak janson22.
Ja w swoim 1,6 16V na bank nie mam linki, a objawy przygasania po dotknięciu pedału gazu mam identyczne, więc problem musi jednak leżeć gdzieś indziej... Dodam, że na VAGu nic nie wyskakuje :-/
Może warto by oddzielny temat na ogólnym założyć? to ktoś by coś podpowiedział. Jak myślicie? Nie wyślą nam tego do KOSZAlina za dublowanie? ;-)
siwy_a1
Awatar użytkownika
kristof
Zasłużony
Auto: BMW
Model: X5

Post autor: kristof »

Siwy ma rację bo to temat o przepływce
j
jonson22
Forumowicz