W związku z tym, że idzie wiosna, zbliża się wymiana oleju i lubię sam grzebać przy aucie - chcę powymieniać filtry.. Próbowałem znaleźć gdzieś na necie info gdzie jest filtr paliwa w tym silniku.. Czy filtr znajduje się za zbiorniczkiem od spryskiwacza?
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 11:55 przez Bol3k, łącznie zmieniany 1 raz.
To bardzo proste chociaż nie powiem że nie wypowiedziałem paru cierpkich słów podczas wymiany, ale związane było to bardziej z moją niewiedzą na ten temat niż stopniem trudności powyższego zadania. Potrzebne Ci będzie śrubokręt i ewentualnie kombinerki. Po pierwsze należy unieść nieco auto na lewarku jeśli nie masz dostępu do kanału po to żeby był lepszy dostęp i odkręcić opaskę trzymającą filtr. Po obu stronach filtra są szybkozłączki. Obie szybkozłączki posiadają zabezpieczenie należy je wcisnąć najlepiej śrubokrętem a następnie zdjąć (powinno zejść bez problemu). Ja najpierw odpielem złączkę od strony baku i założyłem szybko nowy filtr nie zapominając o tym żeby założyć go zgodnie z kierunkiem jaki pokazuje strzałka i zaślepić drugą stronę małym koreczkiem który jest w zestawie aby benzin nie uciekała. Następnie to samo zrobiłem z drugiej strony przykręcilem filtr opaską i gotowe Mam nadzieje że pomogłem