[1M] Pasy BEZPIECZEŃSTWA słabo się zwijają - jak to naprawić

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Koledzy w moim ukochanym Toledo pasy jakos stracily chęć do szybkiego zwijania się jak je odepnę. Zamierzam to zrobić już od jakiegoś czasu ale wkoncu troszkę się ociepliło i się za to zabiorę. Wiem ze musze zdjąć te plastikowe osłony które sa na słupku. potem wykrecić pas i przeczyścic spręzyne która sie tam znajduje i powinno być OK. Ale mam pytanie czy jak chce odkrecić ten pas to muysze odpiąć Akumulator zeby jakiś błędów komputer nie załapał??? A może ktoś z was robił taką operację??? Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2014, 09:50 przez Szymek08, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

Kolego pasy nie posiadają żadnych czujników więc nie musisz odpinać akumulatora.
SZUBAR
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Na początek spróbuj rozwiń pas do końca i przemyj po dwóch stronach wodą z płynem np. do naczyń. Jak nie to trzeba będzie rozebrać i wyczyścić i nasmarować od nowa cały napinacz. Częstą przyczyną słabego zwijania się pasów jest nieczyszczenie ich a one też potrzebują pielęgnacji :P
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Dziękuję za info. Płynem to juz je czyscilem i nie pomoglo. Rozwijalem je tez do konca kilka razy bo to niby mialo zadziałać ale tez to nic nie dało. Jesli nie ma tam zadnego czujnika i nie trzeba odpinać Aku to Fajnie. Jutro się za to wezmę i postaram się zrobić Manuala. Może kiedyś się przyda. Pozdrawiam
W
Widmo
Forumowicz

Post autor: Widmo »

Witam.Ja wczoraj znalazłem podobny problem z pasami bezpieczeństwa tyle że odwrotny.Wczoraj gdy próbowałem zamontować fotelik dziecięcy, okazało się że środkowy pas bezpieczeństwa w moim Toledo nie chce się w ogóle rozwinąć.Próbowałem go powoli wyciągnąć ale to nic nie dało.Na domiar złego ten pas wmontowany jest w siedzenie więc nie mam żadnego dojścia żeby to podejrzeć co w ogóle się stało.Miał może ktoś z was podobny problem? Da się jakoś to naprawić?
Awatar użytkownika
emceha
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1M

Post autor: emceha »

Widmo, jesli rozmawiamy o trzecim, dodatkowym pasie dla srodkowego pasazera tylnej kanapy to wydaje mi sie, ze on sie nie zwija. Regulacja dlugosci polega na przesuwaniu klamry po pasie ;)
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

emceha, niektórzy zamiast podłokietnika mają normalny 3 pas, który się zwija.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
emceha
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1M

Post autor: emceha »

koti, widzisz nie wiedzialem bo mam podlokietnik :D dzieki za rozjasnienie umyslu ;)
W
Widmo
Forumowicz

Post autor: Widmo »

emceha pisze:Widmo, jesli rozmawiamy o trzecim, dodatkowym pasie dla srodkowego pasazera tylnej kanapy to wydaje mi sie, ze on sie nie zwija. Regulacja dlugosci polega na przesuwaniu klamry po pasie ;)

no ja niestety nie mam podłokietnika, a pas się zwija tak jak dwa pozostałe boczne.Tyle że ten środkowy jest zwinięty i co najwyżej mogę nim butelkę przypiąć :mrgreen: Wyjąłem zaślepkę gdzie pas się chowa w siedzenie, ale tam praktycznie nic nie widać.Także na chwilę obecną nie mam pomysłu jak się dostać do mechanizmu zwijającego :?:
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Żeby ten pas rozwinąć oparcie musi być zatrzaśnięte. Jeśli jest to masz coś uszkodzone w środku.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
ODPOWIEDZ