Alu na zimę heh niby takie sa ale ja bym w to nie wierzył, reklamują się owszem nie zaprzeczam, według mnie niema takich felg. A gdyby nawet były to i tak są narażone na warunki atmosferyczne, jak i sól, która jest wrogiem aluminium. każdy odprysk lakieru będzie powodował utlenianie się metalu i to może doprowadzić do brzydkiego ich wyglądu. Ja osobiście mam stalówki na zimę a alu na lato.
Od jakiegoś czasu się rozglądam za felgami i zauważyłem że te co teraz zimą reklamują że są na zimę, latem sprzedają jako normalne
Aluminium to aluminium. Ja też mam stal na zimę i mi jej przynajmniej nie szkoda.
Natomiast co do tego że się alu niszczą. Pewnie, że są narażone na to i owo. Jednak wygląd zupełnie inny. Natomiast na zimę można zawsze jakieś tanie alu zapodać.
Czytałem ten artykuł, i piszą o tym że gdy zakładamy kołpak powłoka lakiernicza sie niszczy, ale nie tylko gdy zakładamy kołpak ponieważ, gdy wulkanizator nabija odważnik zaczep tez uszkadza ta powierzchnie. Tak samo w niektórych felgach aluminiowych również są ciężarki nabijane i tez niszczy powierzchnie lakierniczą. Pozostaje wywarzanie ciężarkami klejonymi, które z doświadczenia wiem, że nie zawsze się trzymają;p W artykule jest napisane, że trzeba je często myć, hmm w warunkach zimowych, mrozach jakie są przy obecnej zimie jest to raczej ciężkie do zrealizowania.;p
Mam pytanie zwiazane z opony a dokladnie chce kupic felgi na lato 17 a na nich sa opony 225 szerokosci czy nie beda one obcierały o cos lub cos w tym stylu ??
Qrcze mam już 3 sezon oponki Dębica Directional, a kupiłem je nowe i aż uwierzyć nie mogę że tak je odradzacie, tylko nie wiem przypadkiem czy te krytyczne opinie nie dotyczą opon Dębica Frigo II, a nie Dębica Directional, bo u mnie sprawują się niesamowicie dobrze. Mogę jechać prostą drogą po śliskiej i zasypanej śniegiem nawierzchni i skręcić gwałtownie kierownicą żeby mnie postawiło w bok i wyprowadzam Tolka na tych oponkach bez najmniejszego problemu, a jeśli w zakręt wchodzę za szybko to mi troszkę śliźnie samochód i jadę dalej, nie ma szans żeby mnie obróciło na zakręcie - tak się trzymają te gumki. Ktoś ma jeszcze takie oponki jak ja żeby się podzielić opinią?
Zastanawiam się czy czekać do wiosny czy teraz kupić felgi i opony.
Felgi są teraz trochę tańsze, a z oponami to sam nie wiem.
Lepiej kupić tak mniej więcej w marcu/kwietniu czy teraz ?
Lucas pisze:Lepiej kupić tak mniej więcej w marcu/kwietniu czy teraz ?
Znajoma z wulkanizacji mi mówiła że od sezonu letniego drożeją opony i że teraz się będą zaopatrywać na letnie aby jeszcze mieć starą cenę. Co do alu to pewnie też teraz będą trochę tańsze ze względu na brak chętnych na kupno.