Moze ktos mi powiedziec ile litrów chłodziwa wchodzi w sinik AHF kupiłem koncentrat G12 1,5 litra niewiem czy nie za mało w jakiej proporcji najlepiej go wymieszać ??
Proporcje masz w formie tabelki na butelce, miesza się go w zależności jaką temp. na minusie ma wytrzymywać, wymieszaj na najniższą. Pewnie ze trzy butelki będą potrzebne plus woda destylowana.
airvolf pisze:Moze ktos mi powiedziec ile litrów chłodziwa wchodzi w sinik AHF kupiłem koncentrat G12 1,5 litra niewiem czy nie za mało w jakiej proporcji najlepiej go wymieszać ??
ukl chłodzenia w tym silniku ma 6 litrów pojemnosci ...
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center][/center]
Panowie, G12 rozcieńcza się w stosunku:
1:1 -38 stopni C
1:1,5 -27 stopni C
1:2 -18 stopni C
Power, nie wiem gdzie znalazłeś informację, że 1:1 daje -20. Powiem więcej, przy -38 następuje krystalizacja płynu, do zamarznięcia potrzeba jeszcze kilku stopni.
W naszych warunkach klimatycznych powinno się przygotowywać płyn na conajmniej -35.
Tak zerknąłem na butelkę jak go wiozłem ze sklepu, pewnie masz rację z tymi stosunkami, nie mniej jednak jak z trzech litrów zrobię 6 to będę miał go na -38 C czyli idealnie z tego co piszesz
koncentratem mozna sterować, tzn. możesz go rozcieńczać na jaką temperaturę chcesz, no i ja zawsze tzw. dolewki robię koncentratem. W tej chwili płyn chłodniczy mam "nastawiony" na -35°C
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe"
Zalewająć zwykłym i tanim Petrygo na przykład który jest niesamowicie żrący, licz się ze szybszą wymianą chłodnicy, nagrzewnicy, ale nie sprawdzaj co jeszcze Ci się przez to rozleci i zalej G12