Silniczki bez problemu podejdą od starych lamp, a zderzak trzeba zdejmować na pewno.
Sam sobie zmieniałem lampy i zdjęcie zderzaka to jest kwestia 5-10 minut.
Generalnie trudna robota to to nie jest tylko trzeba równo te lampy przykręcić i je potem ustawić.
No właśnie z temp żarnika nie za bardzo. Pobór mocy w normalnej żarówce to 55W w xenonie 35W. Pobór mocy to temperatura. Im wyższy pobór mocy tym wyższa temp wiec nie za bardzo. Bardziej wydaje mi sie,że jest to spowodowane intensywnością swiatła (2x taka) ale czy tak jest na prawdę to nie wiem więc pytam sie kogoś kto ma zamontowane
Witam szukalem troche na forum ale nie moglem znalesc konkretnych informacji ktore mnie interesuja. Chcialbym zmienic zwykle lampy na soczewkowe. Na allegro znalazlem cos takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=1761963858 czy ktos z was takowych uzywa/uzywal? Jesli tak to jakie macie opinie na ten temat. Swiatlo jest lepsze mocniejsze wyrazniejsze czy jest to raczej wyrzucenie pieniedzy w bloto? No i jak z parowaniem i dopasowaniem do zderzaka?
agamiarz pisze:Pobór mocy to temperatura. Im wyższy pobór mocy tym wyższa temp wiec nie za bardzo.
Tak, ale tylko w klasycznych żarówkach. Xenon jest lampą wyładowczą. Tam jest inaczej. Wyższe temperatury. A najbardziej klosze plastikowe matowi syf z ulicy. Od światła mogą najwyżej pożółknąć. Rozwiązanie: lampy do jazdy dziennej na LEDach.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
Remiq, nie ma wyższych temperatur w lampie od Xenona, bo raz że Xenon żre mniej mocy, to i ma większą światłość, czyli sprawność samego żarnika jest większa, zatem mniejsza moc i większa sprawność musi dać niższą temperaturę
Jedynie nie wiem jak przedstawia się bilans wydalanego UV przez Xenon, a przez zwykłą żarówkę. Bo to UV przyczynia się do starzenia plastików.
Xenon ma na bańce filtr UV. Poza tym xenon ma wyższą temperaturę, bo sam łuk elektryczny ma. Ale nie przekłada się to na ciepło oddawane przez taką lampę, a to jest różnica. I taka lampa tak nie grzeje. Gdzieś widziałem zdjęcia obu typów lamp w podczerwieni.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ