Witam. Mam taki mały problem, nie znam się ekstra na "anatomii" mojego auta, wiec chciałem zapytać. Pojawił mi się wyciek w miejscu które pokazuje zdjęcie. Chciałem zapytać czy jest to groźny wyciek, czy dużo jest pracy żeby go zlikwidować i dlaczego mógł się pojawić? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, 10:47 przez mater, łącznie zmieniany 3 razy.
Mam benzyniaka, ale wydaje mi się ze jest to chłodnica oleju silnikowego i są tam dwa oringi uszczelniające. Kiedyś wymieniałem w 1L -to nie było żadnego problemu - prosta robota.
Kolego musisz odkręcić filtr oleju i na tej śrubie co jest filtr oleju znajduje się nakrętka na klucz 27 ,ale najpierw musisz spuścić płyn chłodniczy, tam są dwa przewody od płynu chlodniczego zdejmujesz je z chłodniczki odkręcasz nakrętkę i zdejmujesz chłodniczkę .
Między obudową filtra a chłodnicą oleju jest pierścień uszczelniający (dla sinilników AQM, AGR, ALH, ASZ, ATD, AXR, ARL - kod produktu +038 117 070 A) lub uszczelka chłodnicy oleju (dla silników AHF ASV - kod produktu 028 117 070 B).
Jeśli Ci przeciaka sama chłodnica oleju, czyli tam na samym dole (od spodu chłodnicy), to tam też jest jakaś uszczelka - 038 117 070).