Witam. temat stary ale nie daje mi spokoju.
Mianowicie, po raz kolejny Wyspy nawidzily dosc mocne opady sniegu i spore, jak na tutejsze warunki, mrozy. Ostatnio podczas powrotu z pracy trafilem na szklanke, wiec przy kazdym prawie ruszaniu dawal o sobie znac system kontroli trakcji. Niestety jak kilku innych uzytkownikow, nie posiadam przycisku, ktorym mozna odlaczyc ten system. Dzieki Bogu po godzinie zgrzytow system postanowil sie sam odlaczyc (wraz z ABSem), zapalila sie kontrolka ABSu i mozna bylo normalnie wracac do domu:). Moje pytania brzmia: po co jest ten system, skoro nie mozna go w zaden sposob odlaczyc czasowo a jest on czasem uciazliwy (niebezpieczny??)? A gdybym chcial ruszyc z ostrym piskiem opon na asfalcie?? System by tego nie wytzymal? Czy jedyna opcja odlaczenia go jest wypiecie bezpiecznika?
Pozdr
System ma niwelować poślizg kół podczas ruszania, niestety gdy go na początku zaczęto montować nie wszyscy pomyśleli o przycisku wyłączającym go a raczej o przycisku przesuwającym w Górę jego próg działania bo systemy nie można całkowicie wyłączyć w żadnym aucie po przyciśnięciu magicznego przycisku przesuwamy jedynie jego moment zadziałania, pozwala to na trochę szaleństwa ale po przekroczeniu zadanej wartości system i tak się włączy. Podobny problem był z przednimi poduszkami wszyscy je od dawna montowali ale od niedawna przednią poduszkę pasażera można odłączyć w wiadomych celach.
Dużo systemów ratujących życie dopiero po latach pokazuje swoje wady. Ja przetestowałem ASR i jakoś go nie polubiłem, szukałem auta bez tego udogodnienia.
panowie taki efekt zgrzytu to jest działanie systemu EDL(elektroniczna szpera w skrzyni biegów) pohamowuje jedno ze ślizgających się kół działa to na pompie abs działa ten system tylko do 40km/h powyżej już nie poprostu jest to uboga wersja kontroli trakcji montowane w seatach, nie macie sie czym przejmować przy skreconych kołach jak sie gwałtownie ruszy to tez to slychać, jedyny minus tego to to ze nie można tego wyłączyć i palenie gumy lub jazda bokiem jest dość utrudniona jeśli nie przekroczymy 40km/h :)