Mam pytanie posiadam toledo II 1,8 20V(rok 99) niestety bez komputera pokladowego, chciąłbym zmienić cały licznik ktory miałby funkcje komputera pokladowego (spalanie itp) czy ktos sie orietuje co musze jeszcze prócz licznika z ta funkcja wymienic by wszystko działało jak należy, czy po zdjęciu starego , jest tam okablowanie do podłączenia licznika z większą ilościa funkcji?
nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się ze wymiana licznika to tylko początek. Kazda funkcje odczytac musi jakis czujnik, który musi miec sterownik, a wszystko połączenia kablami. Wiec snuje sobie teorie, ze skoro fabryka nie wsadziła takich zegarów to i nie wsadziła potrzebnych podzespołów. To tylko moje zdanie, które w zadnym wypadku nie musi być zgodne z prawda:)
A ja się tak podepnę pod temat.
Czy dużym problemem jest zmiana zegarów na nowe ?
Mam tolka z 1999 roku i on ma jeszcze takie starsze zegary, niż ma np. Martinez u siebie.
Jakbym przełożył zegary z nowszego tolka czy leona to coś bym musiał kombinować z immo czy jakimś kodowaniem, czy plug&play ?
A na pewno masz inne?? z tego co wiem to różnice były w umiejscowieniu wyświetlacza radia, czy komputera ale wygląd ogólny był taki sam, jedyna znacząca zmiana to białe liczniki w odmianie Cupra
Ano jest delikatna różnica ale gdybyś dał rameczki do starego to by mu wiele dało bo różnica jest niewielka. Pod względem podłączeniowym na pewno są identyczne problem może być w działaniu wyposażenia dodatkowego.