[ALL] Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
B
Bodek

Post autor: Bodek »

kristof pisze:Tez obstawiam czujnik temp cieczy chłodzącej

Miałem to samo w aucie. Wymieniłem ten czujnik i jest ok. Koszt około 35 zł, wymienić można samemu.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, 20:14 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
l
lukasz Jurek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lukasz Jurek »

U Mne to samo.A gdzie znajduje się czujnik temperatury?Jakoś ciemny jestem nie mogę go obczajić.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 15:32 przez lukasz Jurek, łącznie zmieniany 1 raz.
luki
r
robsonw1
Forumowicz

Post autor: robsonw1 »

widzialem ze ten czujnik jest dosc tani, powtarzam pytanie kolegi - gdzie on jest? czy sam go wymienie? z tego co widze jest on wpinany wiec chyba nie powinno byc problemu z wymianą samemu? a jaki jest do niego dostęp?
B
Bodek

Post autor: Bodek »

otóż czujnik znajduje się (w TDI oczywiście)(jakby to wytłumaczyć?? )

Instrukcja wymiany.
1.Zdejmujemy czarną plastikową rurę odchodzącą od filtra(odpinamy tylko samą zapinkę uciskową i dobrze zejdzie),
2. Szukamy czujnika poprzez zlokalizowanie takich trzech przewodów wychodzących z jednego miejsca znajdujących się oczywiście po prawej stronie silnika stojąc przodem do auta są one ukryte tak jakby bardziej od strony szyby przedniej po ich lewej stronie znajduje się czujnik który można poznać po wpiętej kostce,
3. Odpinamy kostkę która wciśnięta jest w czujnik(ciężko zchodzi jak to każda zapinka w seacie)
4 Gdy mamy wypięte kable lokalizujemy wsuwkę blokującą czujnik jest ona wsadzona od góry. Przytrzymujemy czujnik i wyciągamy wsuwkę (najlepiej kombinerkami) trzymając przy tym cały czas czujnik.
5. Gdy mamy już wyciągniętą"wsuwkę" wyciągamy szybko stary i wkładamy nowy czujnik (będzie leciała woda dlatego im szybciej to zrobimy tym mniej wody nam ubedzie ze zbiorniczka

UWAGA!!!!!! Owe czynności wykonujemy przy zimnym silniku gdyż wtedy ciecz chłodząca nasz silnik jest zimna i nie ulegniemy poparzeniu.

6. Wkładamy naszą wsuwkę, podłączamy kablek zakładamy czarną rurkę plastikową od filtra powietrza i cieszymy się działającą wskazówką na zegarach naszego pojazdu.

Myślę że w dość łopatologiczny sposób przedstawiłem wam sposób wymiany owego czujnika. Dodam tylko że trzeba się troskę nagimnastykować. Bo czujnik tak jak powiedziałem znajduje się od strony szyby przedniej czyli stojąc przodem do auta tak jakby za silnikiem. w razie pytań piszcie. :)
w
warjatmz

Silnik się nie dogrzewa

Post autor: warjatmz »

Koledzy mam problem, silnik się nie dogrzewa. Wymieniłem termostat. Dolny przewód co idzie od chłodnicy jest zimny i temperatura wskazuje mi od 70 do 80 stopni.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 22:01 przez warjatmz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Jaki założyłeś termostat (firma, oznaczenie)?
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
w
warjatmz

Termostat firmy Vernet. Samochód stał z pół godziny na wolnych obrotach i temperatura rosła a za niedługo spadała. Jak przejechałem się, cały czas tak koło 3 tysięcy, to wzrosła do
90 stopni a jak go zostawiłem na wolnych obrotach to opadła na 60 a termostat się otworzył i zamknął.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 09:37 przez warjatmz, łącznie zmieniany 1 raz.
s
siemo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: siemo »

Mam podobny problem, otóż gdy jeżdżę po mieście temperatura wskazuje 80-90 stopni, natomiast na trasie ledwo dygnie trochę ponad 60 stopni. Czyżby termostat do wymiany :?:
Przemek Toledo 1M 1.8 20v
w
warjatmz

Kolego już doszedłem do tego, wymień termostat i będzie ok.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 09:35 przez warjatmz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

Post autor: tony »

z producentów termostatów polecam firmę Wahler :)
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
ODPOWIEDZ