Zapach spalin w aucie

Tematy ogólno-techniczne
m
mr.kwiatek

Zapach spalin w aucie

Post autor: mr.kwiatek »

Mam podobny problem, przy włączonym ogrzewaniu czuć spaliny w kabinie - żadnych wycieków oleju nie zauważyłem, olej trzyma stan. Co można jeszcze sprawdzić?
Awatar użytkownika
matti
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: matti »

mr.kwiatek pisze:Co można jeszcze sprawdzić?

Uszczelkę przy kolektorze?
r
rydmar12
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: rydmar12 »

ja w swoim poprzednim samochodzie miałem podobny problem i musiałem wymienic pochłaniacz oparów benzyny który znajdował sie w bagarzniku pod taka klapka
Mariusz
N
No1
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: No1 »

rydmar12 pisze:ja w swoim poprzednim samochodzie miałem podobny problem i musiałem wymienic pochłaniacz oparów benzyny który znajdował sie w bagarzniku pod taka klapka

Nawiązując do tematu, gdzie znajduje się dokładnie ten pochłaniacz oparów benzyny ?
U mnie w 5P też strasznie cuchnie benzyną, szczególnie w okolicach komory bagażnika.
Dzieje się to podczas postoju na światłach, parkingach, zatrzymywania się ( ogólnie w mieście nigdy w trasie). Zapach unosi się przez chwile do momentu ruszenia samochodem, dodam, że przeglądałem zbiornik i nie mam wycieków oraz nie ubywa mi paliwa.
Tłumiki, kolektor, ok bez przedmuchów, wycieków paliwa czy pękniętych wężyków gumowych też brak. Co może być przyczyną...nakierujcie Panowie na "cel" :-?
s
szymekgd
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: szymekgd »

No1, filtr powinien byc powiazany z odpowietrzeniem baku, ETKA powininna pomoc.
N
No1
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

szymekgd pisze:No1, filtr powinien byc powiazany z odpowietrzeniem baku, ETKA powininna pomoc.

Filtr... chodzi Ci o filtr paliwa ? Możesz poszukać w etce, jakiś zrzut ? Ratujcie bo muszę zmieniać choinki zapachowe co 4 dni :-?
s
szymekgd
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: szymekgd »

Nie o filtr paliwa, na odpowietrzeniu zbiornika powinien byc filtr z weglem aktywnym do neutralizowania oparow. Nie mam etki :(
N
No1
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Ok, dzięki. Jutro może wezmę się i rozbebesze nadkole. Dam znać jak mi poszło. :lol:
o
olinek2
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: olinek2 »

Sprawdź też filtr paliwa czy czasem nie skorodował i się nie poci, bo alu po zimie lubi sól zżerać...

W 1M pochłaniacz występuje w komorze silnika (jak w większości aut).

Sprawdź wizjer od baku(tam gdzie jest dostęp do pompy paliwa i pływaka) bo może tam coś się poci, albo nie jest szczelne.
N
No1
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Siema, znalazłem przyczynę nieprzyjemnego zapachu benzyny. Luźne są szybkozłączki, rurek paliwowych które łączą się z króćcami pompy paliwa w baku i siąpi się nimi paliwko a raczej opary paliwa.... pytanie co teraz mam zrobić, wymienić całą rurkę czy może tylko te złączki ? Doradźcie cosik ?
ODPOWIEDZ