no więc dorzuce swoje trzy grosze.
powyższy link udowadnia, że nieoryginalne lapmy nie dają nic dobrego. Światło nie jest takie jak być powinno bo jest symetryczne a ma być asymetryczne i doświetlac bardziej strone prawą.
Po 2. Typowe pseudo ksenony nie nadają się do takich reflektorów. By móc stosować żarówki typu D2S -(ksenon - żarówka z palnikiem) na reflektorach przy znaczku E w kółeczku musi być oznaczenie DC/ HR (C-mijania, R- drogowe, D- wyładowcze/ksenon, H halogenowe). Czyli jeśli na większości lamp jest HC/R to wtedy trzeba stosować żarówkę z żarnikiem, zwykłą halogenową. Nie trzeba mieć soczewek żeby lampa była ori do ksenonów. - Renault Laguna II, Peugeot 607
Pseudo zestawy do ksenonów widać z daleka. Tymbardziej przy takiej pogodzie jak teraz. Zawsze takiemu mrygam albo włączam drogowe bo skoro taki oślepia to i ja będę oślepiał, nie mam zamiaru hamować tylko dlatego, że ktoś ma badziewie. Tyle mojego zdania.
Co do montażu tego dziadostwa to 18 września wyprodukowano takie fajne rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach. To co jest najciekawsze - przy zastosowaniu źródła światła wyładowczego musi być układ samopoziomowania strumienia światła ( w załączniku pkt 4.1.5) i pkt 4.1.1. -nr 12 -`Źródło światła (np. żarówka) niekompatybilne z obudową reflektora.`
Tyle teorii.. powodzenia na drodze.. jak macie pytania (a będę znał odpowiedź) służę pomocą. nie jestem diagnostą
Aha- zapomniałem dodać - każdy reflektor jest homologowany ze źródłem światła - stąd oznaczenia HC i takie tam. Wtykanie w reflektor dziwnych diodek mających służyć za światła pozycyjne czy wkłądanie soczewki to ingerencja w reflektor. Nie został on taki homologowany. A w innym znowu rozporządzeniu jest namalowane ile ma być w samochodzie świateł pozycyjnych i innych.
Co do świateł do jazdy dziennej muszą być homologowane z symbolem RL ! a nie 02A-światła pozycyjne !! I nie mogą działać jeśli włączone są swiatłą mijania. To tak z ropędu. Oczywiście muszą być w odpowiednich odległościach zamontowane.