korect pisze:1. czy w wypadku powyższych problemów, przesądzone jest że turbinka padła czy też jest możliwe że winnym całego zamieszania jest nieszczelnośc w dolocie bądź rąbnięta przepływka?
Jeżeli nie łapie zawiech powyżej 3 tysięcy obrotów - szczególnie na IV i V biegu - to bardzo możliwe, że przepływka. Jednak skoro jest syczenie etc. to duże prawdopodobieństwo właśnie, że gdzieś Ci zwiewa powietrze po drodze.
korect pisze:2. czy VAG jest w stanie zlokalizować mi winowacę tak, abym mógł jechać do mechanika z konkretną diagnozą co uniemożliwi wmówienie mi "konieczności" wymiany/naprawy 5-ciu innych podzespołów?
Z pewnością nie zaszkodzi auta wpakować pod komputer. To jest podstawowa czynność, jeżeli chcesz wiedzieć co w trawie piszczy. Być może nie wykaże wszystkiego, ale z pewnością ustali czy przepływka jest padnięta i czy nie ma przeładowań na turbinie.
korect pisze:3. czy w wypadku konieczności regeneracji turbo jest sens wymiany go na większy (130ps) w celu przygotowania pod chipowanie na ok 140ps, czy też mija się to z celem w przypadku tak niewielkiego podniesienia mocy.
Moim zdaniem jest sens jak najbardziej. Większa turbina będzie wydajniejsza, a jeżeli decydujesz się na 130 to obecny intercooler da sobie ze wszystkim radę i będzie OKi. Tymbardziej jest taka inwestycja opłacalna, jeśli planujesz zawirusować autko.
korect pisze:4. jak kosztowo wygląda różnica w cenie pomiędzy regenerowanym turbo 110ps a 130ps, czy wymiana turbiny ahf w na większą wymaga dodatkowych zmian podzespołów w dolocie itp? jak kształtuje się ogólna różnica w kosztach pomiędzy włożeniem turbo 110 a 130ps?
Hmm jakimś wybitnym znawcą nie jestem, ale...
Na pewno turbo od 130 będzie nieco droższe od 110-ki. jeśli to będzie 130 to sądzę, że nie powinieneś mieć dodatkowych kosztów związanych z wymianą jakichkolwiek podzespołów w dolocie. Co do zamontowania to myślę, że jedynie wyższy będzie koszt samej turbiny 130-ki i to tyle.
P.S. Na forum mamy już temacik związany z zawieszeniem turbinki i pokrewnymi tematami o zbliżonych objawach co Twoje