[ALL] Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Ten w bloku jest podwójny. G62: czujnik określający temperaturę na potrzeby ECU;
G2: czujnik określający temperaturę na potrzeby wskaźnika na desce rozdzielczej. Zazwyczaj ten pada. Ten w chłodnicy to chyba włącza wentylatory.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
B
Bodek

Post autor: Bodek »

a mozecie mi jeszc epokazać mniej więcej jak on wyglada np. na alledrogo bo na full tego jest
T
Tomek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Obrazek Obrazek

w zależności od kostki
a
ap05

Post autor: ap05 »

ja miałem ten sam problem, wskazówka temperatury szalała, wymieniłem czujnik i jest ok.
Koszt ok 70 zł (zamiennik) wymiana kilka minut. Umiejscowiony jest on z prawej strony silnika (benzyna, nie wiem jak diesel) stojąc przodem do auta. Przed wyjęciem starego czujnika warto otworzyc korek od zbiorniczka z płynem chłodzącym - nie wylewa się tak mocno, choc potem i tak trzeba trochę uzpełnic.
Awatar użytkownika
elvis17elvis
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: elvis17elvis »

Po wypłacie trzeba bedzie zadziałać :P
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam :)
S
SMILE
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: SMILE »

Moze i termostat ze sie wiesza,w tym roku wymienilem i okazalo sie ze byl w wieku auta...
Koszt i roboty tez niewiele a przed zima napewno sie przyda,bedzie cieplej :)
r
robsonw1
Forumowicz

Silnik się nie dogrzewa

Post autor: robsonw1 »

Witam. W swoim tolku mam problem z temperaturą silnika. Opisze problem:
Ruszam rano i długo się nagrzewa silnik, tzn. temperatura przez ok 20 minut jest 60 i nic nie drgnie wskazówka (mimo że powietrze jest już cieple). Nagle wskazówka potrafi błyskawicznie iść do góry do 90 stopni i już się utrzymywać, a czasami bywa tez tak że po ok 15-20 min nagle wskazówka temp leci do ok 80 stopni, po minucie spada do 60 i po chwili nagle już 90 i trzyma temperaturę do końca. Termostat wymieniony ok. miesiąc temu bo wcześniej tolek w ogóle nie trzymał ciepła. Temp była miedzy 70-80, po zmianie termostatu było ok aż przyszły zimne dni i dzieje się tak jak opisałem powyżej. Ktoś wie co to za problem? A może termostat znowu padł lub mam jakiś wadliwy włożony? Dziwne też jest to że wskazówka temp rusza się dopiero po ok 20 min jazdy np. w korkach gdzie już dawno powinno utrzymywać się 90 stopni... help !
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, 20:13 przez robsonw1, łącznie zmieniany 1 raz.
N
Nigel76
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Nigel76 »

Jeśli chodzi o termostat to że był nowy nie oznacza że musi być dobry. Zapal zimny samochód i sprawdzaj rurę która idzie od termostatu do chłodnicy, jeżeli zaraz po dopaleniu robi się ciepła tzn że termostat nie trzyma.
A jeżeli termostat jest dobry to może być winny wskaźnik temperatury ewentualnie sam czujnik który podaje temperaturę na wskażnik!!
Awatar użytkownika
kristof
Zasłużony
Auto: BMW
Model: X5

Post autor: kristof »

Tez obstawiam czujnik temp cieczy chłodzącej
ODPOWIEDZ